Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht
17 september 2002 C032


Waalsprong kan verder

Commissie-MER vindt bestemmingsplan voldoende onderbouwd

De onafhankelijke Commissie voor de milieu-effectrapportage (MER) heeft advies gegeven over de MER Waalsprong. Volgens de commissie bevat de rapportage voldoende informatie voor de bestemmingsplannen Woonpark Oosterhout, Stadsas Noord en Lent Oost. Daarmee kunnen deze plannen verder in procedure worden gebracht en komt het einde in zicht van de noodgedwongen stop van de nieuwbouw in de Waalsprong. De commissie vindt wel dat het rapport op sommige onderdelen duidelijker had gekund. De gemeente zal het rapport daarom op die punten aanpassen.

In juli is het MER samen met de drie bestemmingsplannen ter inzage gelegd. Volgens de commissie geeft de MER voldoende inzicht in de milieugevolgen van de bestemmingsplannen. De gevolgen en keuzes staan goed in de plannen beschreven. De gemeente kan de procedure van de bestemmingsplannen Oosterhout, Stadsas Noord en Lent Oost nu voortzetten.

Nieuwe verbeterde versie

Het milieuonderzoek is breed en zorgvuldig uitgevoerd. Aan de meeste punten in de richtlijnen is goed aandacht besteed. Sommige onderdelen hadden volgens de commissie duidelijker kunnen worden verwoord. Daarmee zouden de milieugevolgen en keuzemogelijkheden voor iedereen beter en begrijpelijker in beeld zijn gebracht. Deze ontoegankelijkheid wijdt de commissie gedeeltelijk aan de omvang en complexiteit van het onderzoek. Daarnaast vraagt de Commissie-MER de Gemeente Nijmegen rekening te houden met de mogelijke uitkomsten van de studies naar een tweede stadsbrug en de mogelijke dijkverlegging bij Lent.

De gemeente hecht er veel waarde aan dat de MER voor iedereen helder is en zal het rapport verbeteren. Daarom zal de Gemeente Nijmegen op basis van de adviezen van de Commissie-MER het rapport aanpassen. Deze aangepaste MER wordt, uit oogpunt van zorgvuldigheid, opnieuw voor inspraak ter inzage gelegd en aan de Commissie-MER toegezonden. Dat gebeurt naar verwachting aan het eind van dit jaar. Dit levert geen nieuwe vertraging in andere procedures en de bouw op.

Aparte MER voor stadsbrug en dijkteruglegging

Een tweede stadsbrug en de dijkteruglegging zijn van invloed op onderdelen van de Waalsprong. In de MER voor de Waalsprong zijn een groot deel van de consequenties van de tweede stadsbrug en de dijkverlegging reeds onderzocht. De MER geeft daarmee de kaders aan voor deze ontwikkelingen. Er wordt voor zowel een tweede stadsbrug als de dijkverlegging ook nog een aparte MER uitgevoerd. Indien de uitkomsten hiertoe aanleiding geven, zullen de effecten worden verwerkt in de bestemmingsplannen.

De Commissie-MER is onafhankelijk en bekijkt of het milieu-onderzoek goed is uitgevoerd en de milieugevolgen en keuzes helder worden weergegeven. Naast de eerder vastgestelde richtlijnen, houdt de commissie daarbij ook rekening met inspraakreacties. Het advies van de commissie is de laatste stap in de MER-procedure.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer
024-3292380


---
Alle informatie in dit emailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht.