GAIA

GAIA OVER MAATREGELEN VAN MINISTER TAVERNIER I.V.M. GEVAARLIJKE HONDEN:

fokken en verhandelen van 'risicohonden' moet beperkt worden tot uitsluitend kwaliteitsfokkers

Minister Tavernier moet meer doen dan alleen symptoombestrijding

17 september 2002

Persbericht

© GAIA

Naar aanleiding van het incident met de ontsnapte honden die een kind hebben toegetakeld, vindt de Dierenrechtenorganisatie GAIA dat de minister van Volksgezondheid Jef Tavernier, bevoegd voor dierenwelzijn, veel beter snel zou werk maken van preventieve maatregelen in plaats van zich te beperken tot oppervlakkige symptoombestrijding.
GAIA roept de Minister op om het fokken met en verhandelen van honden die een groot risico kunnen vormen (de zogenaamde gevaarlijke honden) uitsluitend toe te laten voor kwaliteitsfokkers die weten waarmee ze bezig zijn, zich specialiseren in één, hoogstens twee rassen en die zo'n honden enkel verkopen aan mensen van wie zij de garantie hebben dat zij weten hoe met zo'n hond om te gaan en kunnen beantwoorden aan de noden van het dier. Alleen kwaliteitsfokkers kunnen de garantie bieden dat ze de pups voldoende socialiseren (aan omgang met de mens laten wennen).
Het mag niet langer toegestaan zijn, zegt GAIA, dat cowboys die in het wilde weg fokken en handelaars die zo ongeveer alle mogelijke rassen te koop aanbieden, ongesocialiseerde risicohonden aan om het even wie, die geen benul heeft van hoe met dergelijke honden om te gaan, te verkopen. Dat soort praktijken blijven toelaten, en GAIA vraagt al jaren om daar maatregelen tegen te treffen, is vragen om nog meer problemen. Want dat soort handelaars die bovendien allerlei rassen, ook potentiële risicohonden, goedkoop invoeren vanuit de voormalige Oostbloklanden om ze veel duurder te verkopen, is uitsluitend geïnteresseerd in winstbejag, en niet in het welzijn van het dier en de veiligheid van de mens.
GAIA is verder van mening dat de zogenaamde Pinxten-lijst als een leidraad kan dienen, maar dan eventueel aangepast en uitgebreid op basis van degelijke wetenschappelijke gegevens. Een gemeentelijk meldpunt is allemaal goed en wel, zegt GAIA, maar zolang minister Tavernier de praktijken van wildfokkers en groothandelaars ongemoeid laat, kan men moeilijk burgemeesters verwijten dat zij hun verantwoordelijkheid opnemen en bepaalde hondenrassen in hun gemeente verbieden. Dat laatste mag natuurlijk niet tot een heksenjacht leiden. Want het is tenslotte, als er een ongeluk gebeurt, de hond die de hoogste prijs betaalt, nl. executie zonder vorm van proces, terwijl men het dier moeilijk verantwoordelijk kan stellen voor zijn daden. Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage
Paleizenstraat 90
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43
Email: info@gaia.be