Ministerie van Justitie

Extra geld voor veiligheid
17 september 2002

Het ministerie van Justitie reserveert in 2003 bijna 280 miljoen euro extra voor veiligheid, aanpak terrorisme en drugskoeriers. Dit is mogelijk door extra financiële middelen vanuit het strategisch akkoord, de voorjaarsnota en het stellen van prioriteiten. Naast deze reservering staat een besparing van in ieder geval 300 miljoen euro. De totale begroting van Justitie wordt vastgesteld op 4,6 miljard euro.

Dit schrijven minister J.P.H. Donner (Justitie) en minister H.P.A. Nawijn (Vreemdelingenzaken en Integratie) in de toelichting op hun begroting voor het jaar 2003.

Om de veiligheid in Nederland te vergroten heeft het ministerie extra geld gereserveerd voor het versterken van de strafrechtsketen. Zo is er meer dan 115 miljoen euro gereserveerd voor nieuwe gevangenissen of de verbouwing van bestaande penitentiaire inrichtingen en voor het personeel van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Tevens is er 83 miljoen euro extra voor de aanpak van de drugskoeriers en zal het budget voor de justitiële keten (openbaar ministerie, rechterlijke macht en rechtsbijstand) worden verhoogd met bijna 36 miljoen euro. Daarnaast is er 10 miljoen euro voor de aanpak van het terrorisme en meer dan 12 miljoen euro voor tolken en vertalers. Voor overige posten is een bedrag van meer dan 23 miljoen gereserveerd.

In het strategisch akkoord is nog een extra bedrag (oplopend tot 700 miljoen euro in 2006) gereserveerd voor de intensivering van het veiligheidsbeleid. Over de precieze verdeling van deze "enveloppe veiligheid" tussen de betrokken ministeries (Justitie, BZK, Financiën en Defensie) wordt de Tweede Kamer dit najaar geïnformeerd.

Op het terrein van asiel is binnen de begroting extra geld bestemd voor de opvang van asielzoekers (inclusief minderjarigen), de verwerking van beroepsprocedures en de intensivering van de terugkeer. In totaal gaat het om noodzakelijke investeringen van rond de 186 miljoen euro om bestaande knelpunten op te lossen.

Besparingen en inkomsten

Vanwege de verminderende instroom en enkele efficiencymaatregelen zijn er enkele forse besparingen (of ombuigingen) op het beleidsterrein asiel. De lagere instroom van alleenstaande minderjarige asielzoekers levert een besparing op van meer dan 39 miljoen euro. Door sobere opvang van asielzoekers wordt een besparing van 73 miljoen euro gerealiseerd. Daarnaast worden de investeringsreserves van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers verlaagd met een bedrag van 40 miljoen. Door het lagere aanbod in bewaringzaken voor vreemdelingen wordt een besparing gerealiseerd van 60 miljoen euro. De totale besparing op het beleidsterrein asiel bedraagt dan minimaal 212 miljoen euro. Verder is er sprake van een taakstelling van 170 miljoen euro die nog nader moet worden ingevuld door de betrokken departementen (Justitie, OC&W, BZK, Defensie en Buitenlandse Zaken).

Ook op andere terreinen worden minder uitgaven of meer inkomsten verwacht. De eerder aangekondigde maatregelen ten aanzien van het volume van het personeel, enkele efficiencymaatregelen en het inhuren van derden levert meer dan 86 miljoen euro op. Daarnaast worden per 1 januari 2003 de griffierechten (met vijftien procent) en de legesheffingen in vreemdelingenzaken verhoogd, waarmee een bedrag is gemoeid van 36 miljoen euro. Ook is er een subsidietaakstelling van 4,8 miljoen. De te verwachten extra inkomsten uit de boeten en transacties zijn vastgesteld op 40 miljoen. Het betreft hier de vermoedelijke resultaten van de extra inspanningen op het gebied van de verkeershandhaving.

Het budget voor integratie maakt nog onderdeel uit van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Door middel van een nota van wijziging wordt de definitieve begroting binnenkort vastgesteld.