Openbaar Ministerie

Strafmaat omhoog

De strafmaxima voor een aantal ernstige delicten gaan omhoog. Zo wordt de strafmaat voor dood door schuld verhoogd van negen maanden naar twee jaar en tot vier jaar als de dood het gevolg is van roekeloosheid van de dader. De maximumstraf voor eenvoudige mishandeling wordt verhoogd van twee naar drie jaar. Verder worden de wettelijke mogelijkheden om recidivisten zwaarder te straffen uitgebreid. De strafmaat voor mensensmokkel waarbij mensenlevens in gevaar komen omhoog van vier naar acht jaar. Ook bij zedendelicten waar mensenlevens in gevaar komen wordt de strafmaat verhoogd tot acht jaar. De strafmaat voor geweldsdelicten gepleegd met een terroristisch oogmerk wordt met de helft verhoogd.

In strafmaatverhogingen komen gewijzigde maatschappelijke opvattingen over de ernst van deze misdrijven tot uitdrukking, schrijft minister Donner van Justitie in de toelichting op zijn begroting 2003. Met de wetswijzigingen worden bovendien de strafmaten voor verschillende delicten in het strafrecht meer met elkaar in evenwicht gebracht.

De voorgestelde verhoging van het strafmaximum van eenvoudige mishandeling houdt een strafverhoging in voor verschillende vormen van geweld die bestaan in eenvoudige mishandeling en is van toepassing in verschillende situaties. Het kan gaan om zinloos geweld tegen een slachtoffer dat burgermoed heeft getoond, maar ook andere bijzonder kwalijke vormen van zinloos geweld, zoals de mishandeling van weerloze slachtoffers. Ook vallen mishandelingen van werknemers zoals conducteurs in de (semi-)openbare ruimte eronder. Daarnaast helpt het voorstel ook bij de bestrijding van huiselijk geweld. Op grond van de bestaande strafverzwaringsgronden zal degene die zijn echtgenoot, kind of geregistreerde partner mishandelt, voortaan een gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren riskeren. Onder omstandigheden kan dan een verdachte in voorlopige hechtenis worden genomen. In de praktijk blijkt daar behoefte aan te bestaan om voortdurend huiselijk geweld te kunnen stoppen.

Bron: Ministerie van Justitie

Copyright © 1995-2002 Voorlichtingsdienst OM

Laatste update: 18 september 2002