Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

17/09/02 Koninklijk Staldepartement virtueel geopend

De website van de Rijksvoorlichtingsdienst over het Koninklijk Huis, www.koninklijkhuis.nl, is op 17 september 2002 uitgebreid met een virtuele bezichtiging van het Koninklijk Staldepartement. De Koninklijke koetsen, waaronder de Gouden Koets die op Prinsjesdag wordt gebruikt, zijn op de website te bezichtigen. Ook het interieur van de rijtuigen en van het stallencomplex is te zien. Het is de laatste virtuele bezichtiging in een serie van vier. Paleis Huis ten Bosch, Paleis Noordeinde en het Koninklijk Paleis Amsterdam zijn al virtueel te bezichtigen.

De virtuele bezichtiging geeft een gedetailleerd beeld van de vertrekken van het Staldepartement. Het koetshuis, de paardenstal, met hierin onder andere het rijpaard van de Koningin, de binnenmanege, alsmede de hofauto's zijn te zien. Alle opnamen zijn voorzien van teksten.

De virtuele bezichtiging bestaat uit panorama-opnamen die zijn gemaakt in en om het Staldepartement. De opnamen zijn gemaakt vanaf een centraal punt, waardoor vertrekken van binnenuit bekeken kunnen worden. Details van de opnamen verschijnen door op een symbool te klikken. Op alle opnamen kan worden ingezoomd.

De virtuele bezichtiging is in opdracht van de
Rijksvoorlichtingsdienst gerealiseerd door Cool Impact uit Amsterdam. Dit bedrijf is gespecialiseerd in virtual reality.