AVVV

AVVV zet in op verdere kwaliteitsverbetering zorg

Partnerschap VWS biedt perspectief voor verpleegkundigen en verzorgenden

De Zorgnota 2003 die vandaag is gepresenteerd biedt perspectief voor verpleegkundigen en verzorgenden. Het centraal stellen van het 'partnerschap' van de overheid met zorginstellingen en werkers in de zorg, is in de ogen van de AVVV een oproep aan alle betrokkenen om de problemen gezamenlijk aan te pakken. Zelf wil de AVVV bijdragen aan het streven van de overheid naar 'een kwalitatief goede gezondheidszorg die voor iedereen toegankelijk is en betaalbaar blijft'.

Partnerschap
Het door de overheid gepropageerde 'partnerschap' kan een belangrijke impuls geven aan het vergroten van de binding en de betrokkenheid van verpleegkundigen en verzorgenden. Dit verwacht de Algemene Vergadering Verpleegkundigen en Verzorgenden (AVVV), koepelorganisatie van de verpleegkundige en verzorgende beroepsverenigingen. De overheid laat hiermee zien dat zij de beroepsbeoefenaren in het veld serieus neemt, meent de AVVV.

Investeren in kwaliteit
Ook het streven naar een innovatieve en kwalitatief hoogwaardige gezondheidszorg sluit nauw aan bij de behoeften van verpleegkundigen en verzorgenden. Door de zorgverschraling die zich de afgelopen jaren vooral in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg heeft voorgedaan, voelden veel beroepsbeoefenaren zich niet langer in staat om goede kwaliteit van zorg te leveren. Hierdoor zijn velen van hen ziek geworden of hebben zij de gezondheidszorg verlaten. Sinds twee jaar is een lichte kentering ten goede zichtbaar. Het eerste teken hiervan was de uitkomst van een werkbelevingsonderzoek in 2000, waaruit bleek dat verpleegkundigen en verzorgenden iets positiever oordeelden over de kwaliteit van hun beroepsuitoefening. Dit werd in 2001 gevolgd door een toename van de instroom in de opleidingen en een afname van het verloop, terwijl sinds 2002 een daling van het verzuim onder verpleegkundigen en verzorgenden zichtbaar is.

Erkenning
Dat de overheid ook in 2003 investeert in de beroepsuitoefening van verpleegkundigen en verzorgenden, ziet de AVVV als een erkenning van de belangrijke bijdrage die de beroepsbeoefenaren leveren aan de gezondheidszorg. Als spreekbuis en aanspreekpunt van de beroepsverenigingen zal de AVVV zich dan ook blijven inzetten voor de kwaliteit van de beroepsuitoefening, het vergroten van het carrièreperspectief en het stimuleren van zorgvernieuwing. De AVVV is ervan overtuigd dat dit op termijn zal resulteren in een groeiende tevredenheid onder verpleegkundigen en verzorgenden. Hierdoor kan het ziekteverzuim en het verloop nog verder worden teruggedrongen, terwijl de aantrekkingskracht van de beroepen zal verbeteren.

Noot,