CNV

CNV: Kabinet regeert kortzichtig en riskant!

Het CNV is niet bereid mee te werken aan de totstandkoming van een centraal akkoord als daar slechts afspraken in worden gemaakt over loonmatiging. Een reeks van kabinetsvoorstellen belemmeren een verantwoorde loonkostenontwikkeling. Deze voorstellen moeten tenminste bespreekbaar zijn. Dat geldt met name voor het afschaffen van de spaarloonregeling. Ook de belastingverhoging en de stijging van ziekenfondspremies brengen een verantwoorde loonkostenontwikkeling in gevaar.

Daarnaast bepleit het CNV een nationale innovatiecommissie. Deze commissie moet de economie uit het slop halen met impulsen die de structuur van de economie versterken. De zetten die het kabinet nu maakt, zijn niet bepaald hoopgevend voor de toekomst. Er wordt niet verder gekeken dan loonmatiging en bezuiniging. Daarbij dient de collectieve sector weer eens als grabbelton voor bezuinigers. Dat blijkt onder andere uit de eenzijdige vaststelling van de arbeidsvoorwaarden in de collectieve sector.

Het kabinet stelt dat de bezuinigingen nodig zijn omdat het economisch minder gaat. Het CNV vindt dat hiermee verborgen blijft dat het kabinet zelf een belangrijke oorzaak is van de bezuinigingen. Immers met de Balkenende-doctrine heeft het kabinet zichzelf opgelegd om een overschot op de begroting te creëren. Gegeven de economische situatie en de kwaliteitseisen, die aan de collectieve sector mogen worden gesteld, zal het te verwachten financieringstekort verder moeten oplopen. Maar dat wil het kabinet niet en daarom moet er meer bezuinigd worden dan noodzakelijk is.

Het CNV hekelt de wijze waarop het kabinet omgaat met mensen. Neem de WAO, een van de grootste sociale problemen in dit land. Te veel mensen zijn duurzaam uitgesloten van deelname aan het arbeidsproces. De Sociaal-Economische Raad adviseerde langs de lijnen van het CNV-voorstel over een nieuwe WAO. Kernpunten in dat advies: reïntegratie van mensen moet centraal staan en mensen die echt niet meer kunnen werken, moeten een hogere uitkering krijgen. Zo langzamerhand blijkt dat het kabinet het SER-advies niet overneemt, maar alleen die onderdelen oppakt die gunstig zijn voor de openbare financiën. Daarvan worden (gedeeltelijk) arbeids-ongeschikte werknemers de dupe. Een ander voorbeeld is de koopkrachtdaling van de minima. Het kabinet geeft enorme bedragen uit aan de verhoging van de arbeidskorting, maar laat de minima in de economische kou staan.

Daarnaast dreigt volgend jaar de werkloosheid met bijna honderdduizend personen op te lopen als gevolg van de ongunstige economische ontwikkeling. Het kabinet doet daarbij zelf ook een flinke duit in het zakje. Langdurig werklozen, die nu op gesubsidieerde banen werken, dreigen opnieuw terug te vallen in de werkloosheid. Dat is voor betrokkenen een ramp en het is ook schadelijk voor de samenleving. Op duizenden plaatsen doen mensen op gesubsidieerde banen uiterst zinvol werk. Het halen van een bezuinigingsdoelstelling is voor dit kabinet echter belangrijker dan het welzijn van deze mensen en het werk dat zij doen.

Ook het verplichten van werklozen vanaf 57,5 jaar om weer te gaan solliciteren is een voornemen dat voorbij lijkt te gaan aan de werkelijkheid van de ontspannende arbeidsmarkt. Het CNV vindt dit onbegrijpelijk. Even onbegrijpelijk is het verkorten van de vervolguitkering van twee naar een jaar.

De afgelopen weken en maanden heeft het CNV voorstellen gedaan om de structuur van de economie te versterken, om het levensloopbeleid echt van de grond te krijgen en om te komen tot een pakket maatregelen. In een overleg met het kabinet wil het CNV graag tot resultaten komen. Maar dan moet er wel wat te overleggen zijn. Als het kabinet strak en stijf vasthoudt aan het strategisch akkoord, heeft overleg weinig zin.

Voor nadere informatie Karin Jansen, 06 - 53 400 399

17 sep 02 15:35