Aedes

VROM begroting 2003 gericht op daadkracht

17 september 2002

Geen grote wijzigingen in beleid, met de nadruk op het activeren van het oplossend vermogen van de samenleving en het verminderen van regelzucht en bureaucratie. Aedes vereniging van woningcorporatie is positief over de daadkracht en de oriëntatie van het kabinet op partnerschap en de eigen verantwoordelijkheid van burgers en organisaties die in het vooruitzicht zijn gesteld. Woningcorporaties zullen zich vanuit hun eigen verantwoordelijkheid als partners van de lokale politiek opstellen bij het realiseren van de plannen waar het nieuwe kabinet voor staat.

Er is sprake van een grote vraag naar huurwoningen. Woningcorporaties moeten de ruimte krijgen om zittende huurders een passend aanbod te doen om zo de doorstroming op gang te brengen. Op die manier komen er aan de onderkant van de huurmarkt woningen vrij voor met name starters. Een bouwoffensief is daarom noodzakelijk om die krapte op de huurmarkt weg te nemen. De oplossing zal moeten worden gerealiseerd vanuit de lokale vraag naar woonruimte waarbij corporaties en gemeenten op basis van die vraag prestatieafspraken zullen maken. Daarbij mag een verdeling van 35% huur- en 65% koopwoningen geen dogma zijn. Een blauwdruk vanuit Den Haag door middel van aan de regio opgelegde streefcijfers zullen tot nieuwe problemen leiden.

Het instellen van aanjaagteams om de bouwproductie uit het slop te trekken, verdient volgens Aedes de hoogste prioriteit waarbij samenwerking tussen overheid, gemeente en bouwende partijen als partners centraal moet staan. Aedes heeft de inzet van mensen uit de corporatiewereld aangeboden om dit initiatief daadkrachtig op te pakken.

De stagnerende nieuwbouwproductie blokkeert eveneens de stedelijke vernieuwing. Aedes is ingenomen met de erkenning van het kabinet dat de voortgang van de herstructurering afhankelijk is van voldoende ruimte op de woningmarkt. Alleen op die manier komen woningen in herstructureringswijken vrij om ze te kunnen renoveren of te slopen. Aedes pleit ervoor dat de vrijstelling van overdrachtbelasting tussen corporaties blijft gehandhaafd. Invoering van overdrachtsbelasting leidt tot een kostenstijging van 6% bij plannen die financieel al nauwelijks rond te krijgen zijn.

Gezien de ambitie van het nieuwe kabinet is Aedes teleurgesteld dat de cruciale vereenvoudigingen in de bouwregelgeving niet eerder dan in 2006 in werking zullen treden en kan dit niet rijmen met de daadkracht waar het kabinet Balkenende voor staat. Tot die tijd worden corporaties nog steeds geconfronteerd met een overvloed aan voorschriften, stroperige procedures en hoge administratieve lasten. Volgens Aedes hangt het succes van een bouwoffensief af van vereenvoudigde regelgeving en het wegnemen van procedures.

Wonen met zorg

Aedes bepleit een structurele regeling voor het financieren van de zorginfrastructuur. Er is volgens de brancheorganisatie geen tijd voor het aangekondigde 'rustjaar' in de woonzorgstimuleringsregeling. Voldoende en betaalbaar aanbod van zelfstandig wonen met zorg en diensten op maat is immers het credo van de ministeries van VROM en VWS. Aedes betreurt het dat wonen met zorg in de begroting van VROM nauwelijks terug te vinden is. Een daadkrachtige samenwerking tussen de beide ministeries is juist cruciaal voor het oplossen van belemmeringen. Daarbij zou actief samenwerking met de maatschappelijke ondernemingen zoals woningcorporaties en zorginstellingen moeten worden gezocht.

Het stemt Aedes daarom tevreden dat VROM met de initiatiefnemers van Project!mpuls (Aedes, Arcares, LVT en de MO-Groep) gaat overleggen om belemmeringen in het extra- en intramuraal wonen weg te nemen. Aedes roept de minister van VWS op om op korte termijn aan dit overleg deel te nemen. De woningcorporaties hebben momenteel plannen voor het realiseren van ruim 50.000 woningen met zorg en welzijnsvoorzieningen in de nieuwbouw en het aanpassen van 30.000 woningen in de bestaande voorraad.