EPN

EMBARGO TOT 17 SEPTEMBER 2002 15:15 uur

EPN pleit voor 'Aan de Slag met Ict'-fonds

Persbericht van EPN - Platform voor de informatiesamenleving

Den Haag, 14 september 2002 - Het nieuwe kabinet heeft in de uitwerking van de plannen voor 2003 te weinig oog voor de maatschappelijke rol van ict. De verslechterde economische situatie van Nederland leidt tot forse bezuinigingen. De bijdrage die ict kan leveren aan het verbeteren van deze situatie blijft onderbelicht. Juist in de economisch wat mindere periode waarin wij nu verkeren, moet het kabinet de rol van ict als motor voor de economie stimuleren.

De plannen van de verschillende departementen zetten in op leefbaarheid, sociale cohesie, veiligheid en integratie. Ook hier komt de bijdrage die ict kan leveren niet uit de verf. Zo kan ict een geweldige bijdrage leveren aan het oplossen van de arbeidsmarktproblematiek door mensen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn weer inzetbaar te maken. In het onderwijs zou dit bijvoorbeeld een drastische vermindering van het lerarentekort betekenen.

EPN pleit daarom voor het instellen van een 'Aan de Slag met Ict'-fonds van 100 miljoen euro. Het fonds helpt kleinere ict-projecten die nu niet van de grond komen omdat ze te klein en commercieel niet interessant genoeg zijn. Het stimuleert projecten die inspringen op maatschappelijke knelpunten. Beheerd door gemeenten, worden zo op lokaal en regionaal niveau successen geboekt met de inzet van ict.

EPN - Platform voor de Informatiesamenleving

EPN is een onafhankelijke stichting met als doel de evenwichtige maatschappelijke inbedding van informatie- en communicatietechnologie. In het Platform zijn het bedrijfsleven, de politiek, het maatschappelijk middenveld, de wetenschap en de overheid vertegenwoordigd. EPN verricht onderzoek, publiceert en organiseert bijeenkomsten over thema's rond ict en de samenleving.