VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW: kabinet biedt ruimte voor ondernemen

(embargo tot dinsdag 17 september 2002 15.15 uur)

DEN HAAG, 17 SEPTEMBER 2002 - De ondernemingsorganisatie VNO-NCW is positief over het algemene beleid van het kabinet, dat ruimte biedt voor ondernemen. Op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling, mobiliteit, milieu, vermindering van lastendruk en bureaucratie en aanpak van criminaliteit maakt het kabinet de weg vrij om het starten en groeien van bedrijven te stimuleren. Dat zegt VNO-NCW in een reactie op de Troonrede en Miljoenennota 2003.

VNO-NCW vindt wel dat het kabinet zich nog krachtiger moet inzetten voor het economisch herstel dan uit de eerste uitwerking van het regeerakkoord blijkt. Dat moet uitzicht bieden op een akkoord met sociale partners dat kan leiden tot een verantwoord loonbeleid. Daar ligt de achilleshiel van onze problemen: met te hoge loonkosten hebben we ons uit de markt geprijsd. De uiterst sombere verkenningen van het Planbureau zijn veelzeggend. VNO-NCW gaat er vanuit dat de komende twee maanden alsnog ruimte wordt gemaakt voor een gezamenlijke uitweg uit de economische problemen.

Het kabinet erkent gelukkig dat lastenverlichting loonkostenmatiging ondersteunt. VNO-NCW heeft begrip voor de lastige budgettaire positie van het kabinet, maar ziet de nu toegezegde lastenverlichting ter ondersteuning van loonkostenmatiging als een eerste stap. Het verspelen van de kans op een gunstig klimaat voor loonkostenmatiging kan de economie ernstig schaden. Het Planbureau heeft becijferd dat vier jaar lang consequent volgehouden loonkostenmatiging het kabinet 3 miljard euro extra begrotingsruimte oplevert. VNO-NCW blijft onverkort voorstander van het bereiken van een structureel overschot van 1% in 2006.

Afspraken over loonkosten en andere onderwerpen hebben een veel betere kans als het kabinet het SER-advies voor een nieuwe WAO overneemt. Nu worden maatregelen genomen die ondernemers maar ten dele tegemoet komen (afschaffing PEMBA voor alleen kleinere bedrijven) of ondernemers op kosten jagen (loondoorbetaling 2e ziektejaar), terwijl een evenwichtig voorstel van werkgevers en werknemers voor een strenge WAO op de plank blijft. Het kabinet kan dit draagvlak beter benutten.

Naast loonkostenmatiging, het schrappen in de bureaucratie en het regelwoud (voor bedrijven, in zorg en in onderwijs) en het stimuleren van startende ondernemers is meer nodig om meer uit de economie te halen. VNO-NCW steunt de ambitie van de minister van Economische Zaken om van Nederland een kenniseconomie te maken die qua welvaart en dynamiek tot de wereldtop behoort. De ondernemingsorganisatie wil samenwerken bij de opstelling en uitvoering van een 'groei-agenda' waarin, naast bovengenoemde onderwerpen, onderzoek, innovatie, ICT-gebruik en het naar een hoger plan tillen van het beroepsonderwijs een plaats moeten krijgen. Dat geldt ook voor een offensieve lastenverlichting om de economie blijvend te versterken: een verlaging van vennootschapsbelasting (of loon- en inkomstenbelasting voor bedrijven die niet onder de vennootschapsbelasting vallen) en het afschaffen van de kapitaalsbelasting.


---
Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op: www.vno-ncw.nl

De afdeling Media & Parlement is te bereiken op 070-3490167 Ofanders via Roelf van der Kooij 06 512 84 588/Wytze Russchen 06 557 61 908

17 sep 02 15:15