ALGEMEEN VERBOND BOUWBEDRIJF

Bouwsector over kabinetsplannen

EMBARGO tot dinsdag 17 september 2002, 15.15 uur

Persbericht

Den Haag, 17 september 2002

Bouwsector over kabinetsplannen:
Nadruk op uitvoering spreekt aan, maar nadere invulling en samenwerking noodzakelijk

De ambitie van het kabinet om tot daadwerkelijke uitvoering te komen van de plannen op het vlak van bouwen en ruimtelijke ordening spreekt de bouwsector aan. Voorwaarde voor succes is evenwel een goede samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven. Dat geldt voor de uitvoering én de financiering, want het beschikbare overheidsbudget is beslist onvoldoende om de ambities te realiseren.

Aldus het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB) in een eerste korte reactie op de plannen die het kabinet op Prinsjesdag bekend heeft gemaakt.
De afgelopen jaren heeft de overheid op veel beleidsterreinen grote nieuwe beleidsnota's ontwikkeld. De komende jaren staan volgens het kabinet vooral in het teken van de uitvoering. Dat is goed, gezien de noodzaak om een aantal maatschappelijke knelpunten stevig aan te pakken. Daarbij moet worden gedacht aan de problematiek van de mobiliteit en bereikbaarheid, de herstructurering van de (binnen)steden, een evenwichtig gebruik van de schaarse ruimte en de realisatie van voldoende nieuwe woningen.

Het kabinet spreekt het voornemen uit nadruk te willen leggen op uitvoering van het beleid, handhaving van wet- en regelgeving en het verminderen en vereenvoudigen van regels.
Het AVBB is blij met deze benaderingswijze. Deze insteek sluit aan bij eerdere pleidooien van de bouwkoepel. Het gaat er komende maanden om dat het kabinet de intenties ook daadwerkelijk invult en snel tot uitvoering brengt.

Om de ambitie van het nieuwe kabinet te realiseren, is het cruciaal dat overheid en bouwbedrijfsleven daar samen de schouders onder zetten. Dat is geen vanzelfsprekendheid. De afgelopen jaren is de samenwerking eerder af- dan toegenomen. Bovendien leert de parlementaire enquête dat veel energie nodig zal zijn om wederzijds het vertrouwen te herstellen. Het AVBB realiseert zich dat daarbij een belangrijke rol is weggelegd voor de bouwsector zelf. Maar ook aan overheidszijde is een veranderende opstelling noodzakelijk. Goede voornemens en ambitieuze plannen leiden niet tot het gewenste resultaat als partijen op de huidige afstand van elkaar blijven opereren.
Het AVBB doet daarom een dringend beroep op het kabinet om de coördinerende rol met betrekking tot het bouwbeleid op zo kort mogelijke termijn met kracht nieuw leven in te blazen.

De bouwsector is verheugd met de voornemens om op korte termijn een aantal infrastructurele problemen aan te pakken. Voor de langere termijn is het beschikbare overheidsbudget echter bij lange na niet voldoende. Daarom zal snel uitvoering moeten worden gegeven aan publiek-private samenwerking. In dit verband ondersteunt het AVBB de kabinetsplannen voor een decentrale aanpak van de ruimtelijke ordening. Hierbij moet gekeken worden naar de integrale ontwikkeling van een gebied, waarbij vele betrokken partijen een inbreng kunnen leveren. Dit vergroot het draagvlak en maakt een betere afstemming van procedures en publieke en private investeringen mogelijk.

Een soortgelijke benadering is nodig om de stagnatie bij de herstructurering van wijken aan te pakken. Hopelijk biedt de aangekondigde analyse van belemmeringen en stimuleringsmaatregelen daar afdoende aanknopingspunten voor. In ieder geval dient de ingezakte woningbouwproductie weer op het gewenste peil gebracht te worden. Zowel ten behoeve van de doorstroming in herstructureringsgebieden als voor de opvang van de eigen bevolkingsgroei in de landelijke gebieden. Dat wordt al langer geconstateerd maar de uitwerking van de voorstellen van de zogeheten Taskforce Woningbouwproductie eerder dit jaar, komt nogal stroef op gang.

Noten voor de redactie

- Commentaar op de WAO-plannen van het kabinet: zie afzonderlijk persbericht.

- Gedetailleerder commentaar op bouweconomische beleidsterreinen: zie www.avbb.nl

- Voor nadere informatie: AVBB, afdeling Communicatie, telefoon (070) 3286229

17 sep 02 15:15