WISSENRAET EN VAN SPAENDONCK

Minder kans op reïntegratie Keurmerk 34 bedrijven doen mee

Minder kans op reïntegratie

Borea, de brancheorganisatie van private reïntegratiebedrijven, verwacht dat door het kabinetsbeleid minder mensen gereïntegreerd zullen worden.
Volgend jaar komen er 100.000 meer werklozen en tegelijkertijd bezuinigt het kabinet 850 miljoen op het budget voor reïntegratie en vermindert het aantal gesubsidieerde banen in 2003 met 20.000.

De afgelopen jaren is er sprake geweest van een krappe arbeidsmarkt, met veel openstaande vacatures en dus goede mogelijkheden om mensen te reïntegreren. De ontwikkeling van de arbeidsmarkt is voor de komende kabinetsperiode duidelijk minder gunstig, het aantal openstaande vacatures neemt af en de werkloosheid neemt voor het eerst sinds een groot aantal jaren fors toe. Als deze ontwikkeling zich doorzet zal dat een negatief effect hebben op de werking van de arbeidsmarkt en dus op de mogelijkheden voor reïntegratie.
Het kabinetsbeleid staat met bezuinigingen op het reïntegratiebudget en gesubsidieerde banen haaks op de verslechterende arbeidsmarkt. De kans op succesvolle reïntegratie zal er door afnemen. De bezuiniging van 850 miljoen op het reïntegratiebudget betekent dat:

- er in 2003 al 20.000 gesubsidieerde banen worden afgeschaft;
- er minder geïnvesteerd wordt in scholing en training waardoor minder mogelijkheden komen voor duurzame arbeidsinpassing;
- terwijl werkgevers een grotere verantwoordelijkheid krijgen voor reïntegratie van zieke werknemers, incl. de daarbijbehorende kosten, worden subsidiemogelijkheden sterk beperkt.

Keurmerk Reintegratie: 34 bedrijven doen mee

Borea heeft het Keurmerk Reïntegratie ontwikkeld om de transparantie van de reïntegratiemarkt te bevorderen. Bij bedrijven die het keurmerk hebben wordt jaarlijks de kwaliteit gemeten. Zodoende weten cliënten en opdrachtgevers wat voor vlees ze in de kuip hebben. Borea is verheugd te melden, dat 34 bedrijven zich onlangs hebben aangemeld om als eerste het keurmerk te verwerven. De Stichting Borea Keurmerk hoopt eind dit jaar aan alle 34 bedrijven het eerste keurmerk uit te kunnen reiken.

Contact via secretariaat Borea tel. 030-284 45 45 en via secretariaat Stichting Borea Keurmerk Reïntegratie tel. 013-594 44 54

17 sep 02 15:15