NEDERLANDS POLITIE INSTITUUT

NPI: Kabinet onduidelijk over politiesterkte

De plannen van het kabinet om de veiligheid te vergroten zijn ambitieus. De Nederlandse politie onderschrijft de topprioriteit voor veiligheid. De lijn die de afgelopen tijd is ingezet om meer zaken sneller op te lossen zal met kracht worden voortgezet. Meer politie op straat en versterking van opsporing zijn noodzakelijk. Het is onduidelijk hoe het kabinet de hiervoor noodzakelijke vergroting van de politiesterkte en andere maatregelen wil financieren. Deze duidelijkheid is op zeer korte termijn noodzakelijk omdat anders de continuïteit van nieuwe instroom en het volledig benutten van de opleidingscapaciteit in gevaar komt.

Het Korpsbeheerdersberaad (Kbb) en de Raad van Hoofdcommissarissen (RHC) reageren daarmee op de in de rijksbegroting gepresenteerde kabinetsplannen om de veiligheid te vergroten.
Om de kabinetsdoelstellingen te realiseren is uitbreiding van de politie nodig. Het vorige kabinet heeft gezorgd dat in 2002 duizend extra agenten naar school kunnen om de huidige sterkte te handhaven, maar voor latere jaren is nog niets geregeld. Om de sterkte vanaf 2003 op peil te houden en verder uit te breiden moeten de korpsen nu extra adspiranten naar school sturen. De financiering hiervoor is onduidelijk. Daarmee kan het kabinet de eigen doelstelling om de volledige opleidingscapaciteit van 3200 plaatsen te benutten, niet waarmaken. Daardoor dreigt kapitaalvernietiging in het onderwijs en kan de politie bij onvoldoende inname van personeel het met moeite opgebouwde contact met de arbeidsmarkt verliezen.

De Nederlandse politie wil afspraken maken over haar bijdrage aan het verhogen van de veiligheid. Bij het maken van die resultaatafspraken is het van belang dat deze realistisch en haalbaar zijn en aansluiten bij de verschikkende taken van de politie. De noodzaak om de opsporingsprestaties van de politie in het bijzonder op het gebied van de veel voorkomende criminaliteit te verbeteren worden onderschreven. Daarvoor is ook het vergroten van de verwerkingscapaciteit van de rechtelijke macht noodzakelijk. Nu al leiden veel van de door de politie aangedragen zaken niet tot behandeling ter terechtzitting en in een aanzienlijk aantal gevallen niet tot executie van de opgelegde straf door gebrek aan cellen en onvoldoende capaciteit om taakstraffen uit te voeren.

Naast het belang van opsporing wil de politie ook het belang van blijvende aandacht voor preventie en voor het tegenhouden van misdaad blijven benadrukken. Tegenhouden van misdaad is een visie die op de lange termijn een belangrijke bijdrage zal leveren aan het verminderen van de criminaliteit. Met belangstelling wordt uitgekeken naar de invulling daarvan in het actieprogramma voor de veiligheid, dat het kabinet in oktober van dit jaar zal presenteren.

De Nederlandse politie moet de komende jaren ook blijven investeren in ICT, communicatie en uitrusting. Verschillende onafhankelijke onderzoeken wijzen uit dat het huidige budget voor de korpsen nu al tekortschiet en de komende jaren flink zullen stijgen. Om deze kwaliteitsslagen te blijven maken is een groot deel van de 700 miljoen euro die het kabinet voor veiligheid beschikbaar heeft, nodig.

Noot redactie (