FEDERATIE OPVANG

Inhaalslag maatschappelijke opvang in kiem gesmoord

Utrecht, 17 september 2002

De sector van de dak- en thuislozenopvang en de vrouwenopvang komt al geld tekort om de continuïteit in het huidige werk te kunnen waarborgen. De begroting voor 2003 bevat nu bovendien nog een aantal nieuwe wensen. Zo moet er meer opvang voor zwerfjongeren komen en moet er meer gedaan worden aan preventie en nazorg. Maar extra geld stelt het kabinet daarvoor niet in het vooruitzicht. 'Dat is bijzonder inconsequent,' stelt de Federatie Opvang, de landelijke vereniging van instellingen voor dak- en thuislozenopvang, crisisopvang en vrouwenopvang.

Inhaalslag voortijdig tot stilstand
De nieuwe begroting van Volksgezondheid, Welzijn en Sport spreekt over de noodzaak van versterking van de maatschappelijke opvang en vrouwenopvang. Het vorige kabinet zag die noodzaak vorig jaar ook en voegde de daad bij het woord door een start te maken met een financiële inhaalslag voor de sector.
Het nieuwe kabinet brengt deze versterking van de maatschappelijke opvang echter voortijdig tot stilstand door hiervoor geen extra geld meer beschikbaar te stellen.
Met de Vereniging Nederlandse Gemeenten acht de Federatie het van bijzonder groot belang dat het nieuwe kabinet die inhaalslag de komende jaren voortzet. Een groeiscenario van 25 miljoen euro per jaar is noodzakelijk om de dringende problematiek aan te pakken.

Wachtlijsten
De cliënten van de maatschappelijke opvang en de vrouwenopvang hebben in steeds grotere mate te kampen met meerdere problemen tegelijk. Het gaat vaak niet alleen om dak- en thuisloosheid, maar om een combinatie van psycho-sociale, psychiatrische en verslavingsproblemen. Daarnaast stijgt het aantal aanmeldingen, zoals recent uit de registratiecijfers over 2001 van de Federatie Opvang is gebleken. Het aantal opvangplaatsen is de laatste jaren wel enigszins gegroeid, maar de personeelsontwikkeling is daarbij ver achter gebleven. Mede hierdoor groeien de wachtlijsten in de sector. De Federatie Opvang: 'De extra middelen die het kabinet beschikbaar heeft gesteld voor het wegwerken van de wachtlijsten in de zorg, zouden dan ook mede ingezet moeten worden voor de sector maatschappelijke opvang.'

Onderzoek kostenstructuur
De Federatie Opvang put enige hoop uit het voornemen van het kabinet om volgend jaar een onderzoek te starten naar de kostenstructuur in de maatschappelijke opvang en de vrouwenopvang. Bij dat onderzoek zal ook het Kostprijsmodel betrokken worden, dat de instellingen voor de opvang vorig jaar in samenwerking met de Federatie ontwikkeld hebben.
'Als de overheid ons Kostprijsmodel serieus neemt, komt ze te zijner tijd tot de conclusie dat voor extra prestaties dus zeker extra geld nodig is. Maar gezien de huidige financiële nood in de sector is het bijzonder te betreuren dat de instellingen wel meer moeten gaan doen, maar -in afwachting van de onderzoeksresultaten- voorlopig op de nullijn moeten blijven zitten,' aldus de Federatie Opvang.

EINDE PERSBERICHT