Provincie Utrecht

Persbericht

Verschraling Utrechtse bibliotheken moet bestreden worden

Extra injectie 431.000.- in bibliotheekwerk provincie

17-9-2002
Gedeputeerde Staten willen een forse vernieuwingsimpuls geven aan het openbare bibliotheekwerk in de provincie Utrecht. Om te voorkomen dat bibliotheken de slag om de belangstelling van de burger verliezen, is modernisering van de dienstverlening onvermijdbaar geworden. Het college is bereid om daarvoor 431.000.- extra beschikbaar te stellen.

Dat stelt het college in een voorstel aan Provinciale Staten. Kernpunt in dit voorstel is het plan om de Provinciale Bibliotheekcentrale Utrecht (PBCU) in een solide uitgangspositie te brengen, zodat deze kan worden omgebouwd tot een eigentijds facilitair bedrijf. Deze ingreep is nodig om het hoofd te bieden aan de financiële perikelen waarmee de PBCU momenteel kampt. Bovendien wordt zo aangesloten bij de opzet van een nieuw netwerk van Utrechtse basisbibliotheken met een aangepast dienstenpakket. De PBCU levert momenteel diensten aan 31 bibliotheken in de provincie Utrecht. Aan de extra financiële bijdrage van de provincie aan de PBCU zijn overigens strakke voorwaarden verbonden.

Sanering PBCU
GS zijn tot de conclusie gekomen dat een ombouw van de PBCU vraagt om aanvullende investeringen van de provincie Utrecht. Het college stelt daarom voor om een eenmalige bijdrage van 431.000,- beschikbaar te stellen. Het merendeel van dit geld - ruim 302.000,- is eerder door de provincie als renteloze lening verstrekt, maar zal in het voorstel van het college worden kwijtgescholden. De extra bijdrage is nodig om de PBCU weer financieel gezond te maken, zodat voorkomen wordt dat de dienstverlening afbrokkelt. Uit een aangepaste begroting 2002 van de PBCU is gebleken dat daarvoor een omvangrijke saneringsoperatie nodig is. Aan de provincie is gevraagd om financieel bij te springen in de nood.

Belangrijke toekomstrol
De Provinciale Bibliotheekcentrale speelt een belangrijke rol bij de modernisering van het Utrechtse bibliotheekstelsel. De bedoeling is dat deze organisatie - overeenkomstig een motie die in maart jl. in Provinciale Staten is aangenomen - zal worden opgenomen in een nieuw netwerk van grotere Utrechtse bibliotheekbesturen met een zelfstandige directie, de zogenaamde 'basisbibliotheken'. Om deze omslag in goede banen te leiden, is in juli jl. de Stuurgroep Modernisering Utrechts Bibliotheekwerk in het leven geroepen. Deze stuurgroep, die onder voorzitterschap staat van G. Swillens (burgemeester Wijk bij Duurstede), heeft als opdracht meegekregen om uiterlijk medio 2003 een ontwerp te presenteren van de Utrechtse basisbibliotheken en het samenwerkingsverband van deze nieuwe organisaties. De PBCU-nieuwe stijl zal uiterlijk in 2004 in dit bibliotheeknetwerk een nieuwe plek moeten vinden. Gekoppeld aan een extra bijdrage aan de PBCU is daarom de harde voorwaarde van GS gesteld dat deze organisatie vanaf 2004 over een structureel sluitende begroting beschikt. Verder wil het college sluitende afspraken maken over o.a. de kwaliteit van de dienstverlening en tarieven die in rekening worden gebracht aan de Utrechtse bibliotheken.

Verbeterslag
Tijdens de verbouwing van de PBCU moet de verkoop doorgaan. In het plan van aanpak voor de omvorming van de PBCU wordt daarom veel aandacht besteed aan een verbeterslag in de dienstverlening. Zo wordt gewerkt aan een nieuwe centrale catalogus van de aangesloten Utrechtse bibliotheken op internet en verbetering van de bibliobus die door de provincie Utrecht rijdt. Ook voor investeringen in verbetering van het financieel management, het ICT-netwerk en uitbreiding van de collectie wordt bij de provincie om steun aangeklopt. Het college gaat ervan uit dat de Provinciale Bibliotheekcentrale op deze wijze in een goede uitgangspositie wordt gebracht om beter aan te sluiten op nieuwe wensen vanuit de samenleving. De PBCU-nieuwe stijl zal na 2004 moeten opereren in een relatief 'vrije markt', waarin de Utrechtse basisbibliotheken als klant bepalen welke diensten tegen welke prijs worden afgenomen. Dit vraagt naast een ingreep in de structuur - grotere bibliotheekbesturen, geclusterd vaak rondom meerdere Utrechtse gemeenten - vooral om een inhoudelijke opgave. Belangrijke thema's voor de toekomst, waaraan in de stuurgroep wordt gewerkt, zullen daarom zijn: verbeterde toegang tot de collecties van alle Utrechtse bibliotheken; gezamenlijk personeelsbeleid en aanpak van marketing; bredere inzet van de bibliotheken als informatiemakelaar.

Procedure
Het GS-voorstel komt voor advisering op 30 september a.s. aan de orde in de statencommissie Cultuur en Economie. Definitieve besluitvorming in Provinciale Staten vindt plaats op 7 oktober.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030-258 31 96 of Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl