Provincie Utrecht

Persbericht

Gedeputeerde staten van Utrecht hebben gemengde reactie bij rijksbegroting

17-9-2002
Gedeputeerde staten van Utrecht hebben met gemengde gevoelens kennis genomen van de vandaag door het kabinet Balkenende gepresenteerde begroting. Gedeputeerde Jan van Bergen constateert: "We zijn blij dat het kabinet decentrale overheden meer beleidsruimte wil geven, bijvoorbeeld bij wonen, ruimtelijke ordening en waterbeheer. Ook de extra investeringen die het kabinet wil doen in het oplossen van files vinden we positief. Met de keerzijde zijn we minder blij: openbaar vervoer, milieu en natuur zijn bij het kabinet Balkenende helaas uit." GS constateren ook dat nog veel rijksplannen en voornemens de komende tijd uitgewerkt moeten worden, veel is nog onduidelijk.

Meer asfalt, minder openbaar vervoer
Het stemt GS tot tevredenheid dat het nieuwe kabinet de fileproblematiek met voortvarendheid wil aanpakken. De komende jaren krijgen de A28 (Utrecht-Amersfoort) de A27 (Utrecht-Hilversum) en de A2/A27 (Everdingen-Houten) daardoor een extra 'spitsstrook'. GS maken zich echter wel zorgen over de plannen die het kabinet heeft met het openbaar vervoer. Hoewel de realisering van Randstadspoor niet in gevaar lijkt vrezen GS dat de gewenste nieuwe spoorverbinding tussen Utrecht en Almere wel op de tocht komt te staan. Het kabinet gaat circa tien procent bezuinigen op de rijksbijdrage aan openbaar vervoer. GS vrezen dat dit, na eerdere bezuinigingen, zal gaan leiden tot het opheffen van onrendabele busverbindingen. De sociale functie van bijvoorbeeld het streekvervoer komt daarmee verder onder druk te staan.

Minder euro's, minder natuur
Het kabinet kondigt aan dat het de komende paar jaar gemiddeld 80 miljoen per jaar bezuinigt op de aankoop van grond voor de ontwikkeling van nieuwe natuur en verbindingszones tussen bestaande natuurgebieden (realisatie ecologische hoofdstructuur). GS van Utrecht zijn zeer ontstemd over deze bezuiniging van bijna 50%. In de provincie Utrecht kan dit grote gevolgen krijgen voor de realisatie van de voorgenomen natuurontwikkeling bijvoorbeeld in De Venen, rond de stad Utrecht en op de Utrechtse Heuvelrug.

Meer verantwoordelijkheid, minder middelen?
GS juichen het voornemen van het kabinet om meer taken en bevoegdheden naar provincies en gemeenten te delegeren toe. GS zullen er wel alert op zijn dat naast taken ook voldoende bijbehorende middelen overgeheveld worden. Als gevolg van de bezuinigingen op de ministeries is er een reëel gevaar dat dit laatste onvoldoende gebeurt. Er hoort "boter bij de vis" aldus van Bergen. "Het kabinet kan niet eenzijdig de problemen afschuiven op provincies en gemeenten. Waar mogelijk zal de provincie Utrecht haar verantwoordelijkheid nemen."

Meer informatie: Victor Steultjens, telefoon 030-258 23 17 of Victor.Steultjens@provincie-utrecht.nl