Arcares


Reactie Arcares op zorgnota 2003

Twijfel over haalbaarheid ambities

De wachtlijsten terugdringen, meer verpleeghuiscapaciteit, dertigduizend extra banen in de ouderenzorg, een grotere inzet van ICT in de zorg. Dit zijn enkele ambities van het kabinet-Balkenende die vandaag in de zorgnota worden ontvouwd. Een volumegroei van 2,5% is echter te weinig om én de wachtlijsten weg te werken én de jaarlijks toenemende vraag aan ouderenzorg op te vangen. Arcares, brancheorganisaties verpleging en verzorging, is bezorgd over dit kabinetsbeleid, omdat ouderen in de komende jaren met langere wachtlijsten en een tekortschietende kwaliteit te maken zullen krijgen.

Het kabinet streeft er naar dat eind 2003 het aantal wachtenden ten minste 20% lager ligt dan tijdens de laatste peiling (oktober 2001). Aan extra geld is er in 2003 316 miljoen voor de hele sector verzorging en verpleging beschikbaar. Om alleen de huidige wachtlijsten weg te werken is dat bedrag nauwelijks toereikend. Daarnaast neemt de vraag naar ouderenzorg jaarlijks met ruim 2% toe. Om de kwaliteit van de zorg meer van deze tijd te maken stelt het kabinet terecht dat er in de ouderenzorg 30.000 banen bij moeten komen. Dat zijn er alleen voor 2003 al zon 8.000. Daarnaast kiest het kabinet voor meer extramuralisering, of zorg aan huis, en zal het kabinet instellingen aanjagen om de relatieve achterstand in ICT, ten opzichte van het bedrijfsleven, in te lopen. In veel van de ambities kan Arcares zich goed vinden. Dat geldt zeker voor een grotere inzet van ICT, die hard nodig is om de bedrijfsvoering te versterken. Echter, al deze ambities moeten bekostigd worden uit de beschikbare 316 miljoen. Dit bedrag is daarvoor ontoereikend.

systeemverantwoordelijkheid
Het had het kabinet gesierd als zij zich hier veel duidelijker rekenschap van had gegeven en haar ambities had bijgesteld, of extra middelen had verstrekt. Uit de zorgnota blijkt duidelijk dat de overheid wel concrete doelstellingen formuleert, maar vervolgens aangeeft dat zij slechts systeemverantwoordelijk-heid draagt. Voor de resultaten zijn andere partijen, verzekeraars en zorgaanbieders, verantwoordelijk. Nu willen zorgaanbieders in de ouderenzorg zeker op een ondernemende en vraaggestuurde wijze zorg leveren. Maar daarvoor is een toereikende facilitering door de overheid wel een voorwaarde. Positief is Arcares over de plannen van het kabinet om met een monitor ouderenbeleid te starten, waardoor tijdig knelpunten gesignaleerd worden. Ook ziet Arcares uit naar de verkenning tot 2030, waarin omvang en kwaliteit van de zorgvraag van ouderen in beeld worden gebracht.

arbeidsvoorwaarden
De incidentele looncomponent wordt verlaagd. Echter, hierover zal eerst overeenstemming met de werkgevers moeten worden bereikt. Verder geeft het kabinet in de beleidsagenda 2003 aan dat zij haar voornemens rondom de I/D banen op zorgvuldige wijze in overleg met sociale partners en VNG wil uitvoeren. Arcares behoort bij dit overleg betrokken te worden en constateert dat inmiddels een proces in gang is gezet om de huidige I/D banen uit te hollen. Dit proces moet onmiddellijk worden stopgezet.

Datum: 17/09/2002