CNV PUBLIEKE ZAAK

Commentaar CNV Publieke Zaak op Miljoenennota 2003

CNV Publieke Zaak vindt dat het kabinet-Balkenende de klok terugzet door de collectieve sector voor 2003 éénzijdig een salarisverhoging van niet meer dan 2,5% op te willen leggen. Hiermee ondermijnt het kabinet de CAO-onderhandelingen. Er is geen enkele garantie dat de salarissen in het bedrijfsleven met ditzelfde percentage stijgen. Dit betekent dat de werknemers in de collectieve sector de rekening gepresenteerd krijgen voor de stagnerende economie. Hiermee wordt bovendien afbreuk gedaan aan de investeringen van de afgelopen jaren om het imago van de overheid en de zorgsector als aantrekkelijke werkgever te verbeteren.

De voorstellen van het kabinet in de Miljoenennota 2003 om de werknemers bij de overheid en in de zorgsector een loonmatiging van 2,5% op te willen leggen, noemt CNV Publieke Zaak éénzijdig en kortzichtig. Dit dictaat legt een zware hypotheek op het komende overleg en is bovendien in strijd met de constatering van het kabinet dat het huidige stelsel van arbeidsvoorwaardenonderhandelingen bij de overheid aan de verwachtingen voldoet. De afgelopen jaren zijn goede ervaringen opgedaan met CAO-onderhandelingen in de overheidssector (normalisatie van arbeidsverhoudingen). Dit wordt nu weer teniet gedaan.

Overheid
Het kabinet verzuimt aan te geven welke taken de overheid moet uitvoeren en hoeveel personeel daarvoor nodig is. CNV Publieke Zaak wijst daarom de opgelegde volumekorting (omvang van de voorzieningen) en de efficiëntiekorting op de rijkssector van de hand. Dit kost de komende vier jaar 10.000 banen. CNV Publieke Zaak onderschrijft de kritische kanttekeningen van de Raad van State bij deze bezuinigingen volledig. Net als de Raad van State vindt de bond dat het achterblijven van de ambtenarensalarissen niet ten goede komt aan de kwaliteit van de publieke dienstverlening.

CNV Publieke Zaak vindt de bezuinigingen op de gesubsidieerde arbeid (Instroom/Doorstroombanen en werknemers die vallen onder de Wet Inschakeling Werkzoekenden) van 850 miljoen euro een verkeerd signaal naar de samenleving. Dit snoeiplan is volledig in strijd met het beleid zoveel mogelijk mensen weer aan het werk te helpen (reïntegratie). CNV Publieke Zaak eist de garantie dat er geen gedwongen ontslagen vallen. Ook wil de bond harde toezeggingen van het kabinet over de rechtspositie van het personeel dat in de gesubsidieerde sector werkt.
Justitie
De voorstellen om verschillende gedetineerden op één cel te plaatsen wijst CNV Publieke Zaak af. Het plan is volledig in strijd met eerder gemaakte afspraken tussen het ministerie van Justitie en de bonden. In de Miljoenennota wordt geen enkele regel gewijd aan de gevolgen van de optie van meer gedetineerden op één cel voor het personeel binnen het gevangeniswezen. CNV Publieke Zaak vreest de gevolgen van toename van agressie voor de werknemers en is bang voor een grotere kans op bedreigende situaties. Nu al zijn er personeelstekorten binnen het gevangeniswezen. Bovendien is het ziekteverzuim met ruim 11 procent onaanvaardbaar hoog. Met de voorstellen van het kabinet zal de werfkracht voor het aantrekken van penitentiair inrichtingswerkers (piw'ers) verminderen en ook loopt Justitie het risico dat medewerkers sneller zullen vertrekken.

CNV Publieke Zaak vreest dat de bezuinigingen op de begroting voor het asielbeleid ten koste gaan van de kwaliteit van de opvang van vluchtelingen. Bij een calamiteit in de wereld is de kans groot dat het aantal vluchtelingen hoger is dan de 18.000 per jaar waarvan het kabinet uitgaat. Door uit te gaan van te lage schattingen (en geen buffer in te bouwen) neemt het kabinet grote risico's dat de asielprocedures opnieuw vertraging oplopen.

Zorgsector
Het kabinet wil meer opleidingsplaatsen tot stand brengen voor onder andere artsen en gespecialiseerde functies in de zorgsector. CNV Publieke Zaak vindt het een misser van het kabinet dat aan de belangen en positie van de grote groep van algemene verzorgenden en verpleegkundigen nauwelijks aandacht wordt besteed. De bond wil extra investeringen in opleidingsplaatsen voor deze groep werknemers. CNV Publieke Zaak is weliswaar positief over de extra gelden voor de zorgsector, maar vindt deze nog onvoldoende om de gewenste kwaliteit van zorg te kunnen leveren.

Verder ziet CNV Publieke Zaak een tegenstelling tussen het uitgangspunt van het kabinet voor 'collectieve voorzieningen op basis van solidariteit' en het ingezette beleid. Voor 2003 is er namelijk sprake van een stijging van de ziektekosten die voor werkenden deels gecompenseerd wordt. Dit geldt echter niet voor bijvoorbeeld gepensioneerden. CNV Publieke Zaak vindt dat hiermee afbreuk wordt gedaan aan de solidariteit tussen werkenden en niet-werkenden.

Liberalisering energiemarkt
Het kabinet wil de liberalisering van de energiemarkt geleidelijk voortzetten. In vergelijking met het vorige paarse kabinet heeft de huidige regering meer aandacht voor het publieke belang. Zo stelt het kabinet randvoorwaarden rond verdergaande liberalisering. CNV Publieke Zaak bepleit verder aandacht voor de arbeidsvoorwaarden van het personeel in de energiesector en de post- en telecommarkt. Met name in de postmarkt is sprake van verslechterende arbeidsvoorwaarden door het aanbieden van veel tijdelijke contracten. Dit gaat ook ten koste van de dienstverlening aan de consument.