ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV verontwaardigd over bezuiniging op ambtenaren

De grootste vakbond in de collectieve sector ABVAKABO FNV is boos over de plannen van het kabinet om te bezuinigen op de ambtenarensalarissen. Bovendien wil het kabinet de omvang van het ambtenarenapparaat terugbrengen met bijna 10 procent en de ziektekostenregeling versoberen. Edith Snoey, vice-voorzitter van ABVAKABO FNV: ''het is onacceptabel dat ambtenaren gebruikt worden als sluitstuk van de begroting en breekijzer om loonmatiging af te dwingen.'

Sinds het aantreden van het kabinet Balkenende liggen de ambtenaren onder vuur. Minister Bomhoff die een topambtenaar wegstuurt, een vacaturestop bij het ministerie van Justitie en forse bezuinigingen op het aantal ambtenaren. Al eerder heeft de vakbond laten weten bezorgd te zijn over de positie van ambtenaren onder dit kabinet. De miljoenennota bevestigt dit standpunt alleen maar weer extra. Boven op de ingrijpende maatregelen van het Strategisch Akkoord wordt in de Miljoenennota de loonstijging voor ambtenaren afgegrendeld op maximaal 2,5%. Volgens ABVAKABO FNV is dit in strijd met het uitgangspunt dat de loonruimte voor ambtenaren overeen komt met de ontwikkelingen van de marktsector. Het kabinet legt hiermee een claim op het komende overleg, dan wel zorgt er voor dat overheidswerkgevers volstrekt onvoldoende ruimte hebben om fatsoenlijk te onderhandelen. Afspraken over loon zijn onderdeel van het CAO-overleg tussen sociale partners. Met dit beleidsvoornemen legt het kabinet een claim op de komende CAO-onderhandelingen die de bond niet accepteert. ABVAKABO staat op het standpunt dat over CAO-afspraken open en reëel overleg moet plaatsvinden. Blijkbaar mogen ambtenaren nu wel trendsetter zijn. De bond doelt hiermee op de verwachting die het kabinet heeft dat het bedrijfsleven de overheid zal volgen en ook de lonen zal matigen.

De arbeidsvoorwaardenruimte voor ambtenaren wordt daarnaast nog beperkt door een verlaging van de ruimte voor incidentele loonontwikkeling en de versobering van de ziektekostenregeling in aanloop van de invoering van een basisverzekering in de zorg. Ook voor de ziektekostenregeling geldt dat dit onderdeel is van de arbeidsvoorwaarden. Bonden en werkgevers zijn hiervoor verantwoordelijk. Voor de rijksambtenaren geldt dat er de CAO van 2000 afspraken zijn gemaakt over de vergoeding voor de ziektekostenpremie. ABVAKABO FNV ziet vooralsnog geen reden om deze afspraken te wijzigingen.

De bond is niet tegen een doelmatiger en doeltreffender overheid. Integendeel zelfs. ABVAKABO FNV is een groot voorstander van een kwalitatief goede publieke sector. Bovendien kan minder regelzucht bijdragen aan het verlagen van de huidige werkdruk. Maar een reductie van het personeel met bijna 10 procent zonder dat daarbij aangegeven wordt welke taken niet meer uitgevoerd worden is onaanvaardbaar. De kaasschaafmethode is geen oplossing. De afgelopen jaren is alle lucht er uit geperst en is het vet al weggesneden. Er moeten duidelijke keuzes gemaakt worden. Deze keuzes mogen niet leiden tot een koude sanering van het ambtenarenapparaat. Een sociaal beleid is dan op zijn plaats.

De bond constateert dat het kabinet op deze manier honderden miljoenen euros over de balk gooit. De afgelopen jaren zijn de zogenaamde Van Rijngelden gebruikt om te investeren in meer marktconforme arbeidsvoorwaarden en imagocampagnes. Dit lijkt nu weggegooid geld.

ABVAKABO zal zich blijven verzetten tegen de bezuinigingen op de collectieve sector. 'Kaalslag van de publieke sector staat hoog op het verlanglijstje van het kabinet en dat is voor ons onaanvaardbaar. Er moet juist geïnvesteerd worden in de publieke sector. Dat is goed voor de mensen die daar werken en voor de samenleving,' stelt Edith Snoey.

Meer informatie: Natascha van 't Hooft, voorlichter, tel. 079 353 6380 of 06 2043 2353

17 sep 02 15:15