ABVAKABO FNV

Hoger onderwijs: ambitieuze plannen zonder geld

Het kabinet heeft ambitieuze plannen voor het hoger onderwijs, maar verzuimt er de middelen voor vrij te maken. Dit kan daarom niet anders dan tot een fiasco leiden. Dat zegt ABVAKABO FNV na lezing van de miljoenennota. 'Het is een lachertje, maar dan in bittere ernst en met desastreuze gevolgen,' aldus Arno Lammeretz, bestuurder van ABVAKABO FNV.

Het kabinet wil de internationale positie van HBO en universiteiten versterken, en wetenschappelijke functies aantrekkelijker maken. De invoering van het bachelor/master-stelsel gaat intussen (budgettair neutraal) gewoon door. Ook in deze sector gelooft het kabinet in het sprookje van vermindering van bureaucratie, waardoor voldoende middelen zouden vrijvallen om de plannen te kunnen effectueren.

Volgens ABVAKABO FNV is dit volstrekt irreëel. Het hoger onderwijs wordt een bezuiniging opgelegd van 36 miljoen euro in 2003, oplopend tot 143 miljoen in 2006. Op de incidentele loonontwikkeling wordt ook een bezuiniging ingeboekt, oplopend tot 8,1 miljoen euro in 2006. 'Als het kabinet wil bezuinigen, moet men daar rond voor uitkomen. Kwaliteitsimpulsen zijn dan echt niet meer aan de orde, kaalslag is een betere titel,' aldus Lammeretz.

Het hoger onderwijs kampt met een aantal personele problemen. De sector is weinig aantrekkelijk. Enerzijds komt dat door een gebrek aan loopbaanperspectief. Anderzijds kan men op de primaire arbeidsvoorwaarden niet concurreren met de marktsector. Jonge wetenschappers zoeken hun heil daarom elders. Er wordt steeds meer gevraagd, zoals bijvoorbeeld de vernieuwing van het onderwijsstelsel. Een goede organisatie ontbreekt, waardoor werken in deze sector steeds minder aantrekkelijk wordt. In een kenniseconomie zoals we die in Nederland kennen, is dat niet alleen slecht voor de huidige werknemers, voor de kwaliteit van het onderwijs, maar ook voor studenten, en daardoor voor de toekomstige economie.

Het is een domino-effect, dat gestopt kan worden door nú prioriteit te geven aan het hoger onderwijs. Het kabinet steekt echter zijn kop in het zand, en laat de sector links liggen. ABVAKABO FNV: 'Wij geloven de cijfers en niet de mooie woorden. Dan is het duidelijk waar het kabinet voor kiest, en dat is n¡et voor investeren in onze kenniseconomie.'

ABVAKABO FNV is niet van plan mee te gaan in dit drama. De bond blijft zich inzetten voor verbetering van de arbeidsvoorwaarden, het aantrekkelijk maken van het hoger onderwijs. ABVAKABO FNV vindt het van groot belang dat de kwaliteit en de toegankelijkheid van het hoger onderwijs gewaarborgd blijven.

Meer informatie:
Arno Lammeretz landelijk bestuurder (06) 51218356 Annemarie Vonk voorlichter (06) 53362330

17 sep 02 15:20