Gemeente Voorburg-Leidschendam


Drie Leidschendamse jongerencentra samen op één locatie

Persbericht Leidschendam-Voorburg, 17 september 2002
---

College wil kwaliteitsslag in gemeentelijk jongerenwerk

Het college van burgemeester en wethouders is van plan de drie Leidschendamse jongerencentra (Rockz, Dormibella en Zloty) onder te brengen in het pand aan de Koningin Julianalaan 44. Op 1 januari 2003 eindigt de huurovereenkomst tussen de gemeente en de huidige exploitant van ´Huis van Oranje´. Het pand is zeer geschikt voor de activiteiten van, voor en door jongeren. Tegelijkertijd wil de gemeente het jongerenwerk een nieuwe impuls geven. Naar verwachting kunnen de jongerencentra in de loop van 2003 het pand betrekken.

De drie jongerencentra zijn tot op heden op verschillende plaatsen gehuisvest en hebben hun eigen activiteiten. Voor het gemeentebestuur sluit één gezamenlijke locatie veel beter aan bij de doelstellingen van het jongerenwerk. Daarom wil het college dat de drie jongerencentra tijdelijk naar het pand aan de Koningin Julianalaan 44 gaan.

Keuze voor locatie

Het bedoelde pand is bij uitstek geschikt voor huisvesting van de drie jongerencentra:

*

de huurovereenkomst tussen de gemeente en de exploitant van ´Het Huis van Oranje´ eindigt per 1 januari 2003: het pand aan de Koningin Julianalaan 44 komt dan dus vrij.

*

het gebouw is bij uitstek geschikt voor de huisvesting van de jongerencentra en hun activiteiten (naschoolse en avondactiviteiten): het heeft al de bestemming ´maatschappelijke doeleinden´, het is geluidsdicht en het heeft een podium

*

inmiddels is gebleken dat er in de buurt van het Damcentrum activiteiten voor jongeren moeten zijn.

*

één van de jongerencentra (Rockz) zit al in het pand.

De locatie voor de jongerencentra aan de Koningin Julianalaan 44 heeft raakvlakken met de stedenbouwkundige plannen voor het Damcentrum. In verband met het nog te verrichten onderzoek naar de ruimtelijke invulling van dit gebied is sprake van een tijdelijke huisvesting. Een definitieve huisvesting voor de jongerencentra wordt in deze plannen meegenomen.

Wethouder Beenakker vindt dit een uitstekend plan om te komen tot een breed opgezet jongerencentrum waarin de verschillende doelgroepen hun activiteiten kunnen voortzetten.

In eerste instantie zaten de drie centra niet te wachten op één gezamenlijke locatie. Wij zijn ze hierin tegemoet gekomen door af te zien van de eerste keus - de Amstelhoeve aan het Fluitpolderplein - , want daarvoor was geen draagvlak. Gisteren heb ik de plannen met de jongerencentra besproken. De een was iets enthousiaster dan de ander. Maar als we er samen de schouders onder zetten heb ik er veel vertrouwen in.

Er wordt onderzocht of het beheer van het pand in handen kan komen van een beheerorganisatie die bekend is met het welzijnswerk. Het gemeentelijke sociaal-culturele werk gaat zich samen met de jongerencentra buigen over de programmering van de activiteiten. Naast de jongerencentra wordt het pand ook de oefenruimte voor De Showband en Muziekvereniging Cecilia Leidschendam (MCL), en kunnen er bandjes oefenen.

Uitwerking plannen en verdere procedure

De komende tijd gaat de gemeente de plannen voor de organisatie samen met de jongerencentra uitwerken, zodanig dat de activiteiten beter aansluiten bij de nieuwe impuls die de gemeente aan het jongerenwerk wil geven.

De raadscommissie Maatschappelijke Activiteiten (MA) brengt in de vergadering van 2 december advies uit over de uitwerkingsplannen. Dit advies wordt meegenomen in de definitieve invulling.

De omwonenden van Koningin Julianalaan 44 zijn inmiddels per brief op de hoogte gesteld van de plannen van het college.