Ingezonden persbericht

Geachte mevrouw, mijnheer,

> Graag vraag ik uw aandacht voor bijgaande reactie van Nederland~ICT op de > Miljoenennota van het nieuwe kabinet."
>
> >
>
>
Nederland~ICT: Kabinet moet keuze maken voor ICT

Woerden, 17 september 2002

Nederland~ICT, de federatie van ICT-brancheverenigingen, ziet in de vandaag gepresenteerde Miljoenennota geen duidelijke keuze voor het ICT-beleid van het nieuwe Kabinet. Nederland moet tot de wereldtop van kenniseconomieën gaan behoren. Die ambitie is door het nieuwe kabinet onvoldoende duidelijk uitgesproken. Het is essentieel dat het nieuwe kabinet zich expliciet uitspreekt voor de toekomst.

De afgelopen jaren is door de overheid een basisfundament gelegd voor de nieuwe kenniseconomie. In de zogenoemde "De Digitale Delta" heeft het vorige kabinet zich zowel nationaal als internationaal (e-Europe) hard gemaakt voor de versterking van Nederland als kennisland.

Het is nu noodzaak dat het nieuwe kabinet zich expliciet uitspreekt voor een sterk ICT-beleid. Voor elk departement is een duidelijk beleid nodig, waarbij ICT een middel is om efficiënter en effectiever te werken en maatschappelijke problemen op te lossen.
De concurrentiepositie van Nederland staat op het spel. In de zorg, het onderwijs, de openbare veiligheid, mobiliteit en het openbaar bestuur kan de efficiency verbeterd worden door slimme ICT-toepassingen. Op dit moment wordt reeds gewerkt aan het verminderen van de administratieve lasten voor bedrijven, door effectieve inzet van ICT. De arbeidsproductiviteit kan omhoog door middel van technologie: meer werk kan met minder mensen worden gedaan.
In de miljoenennota wordt het belang van ICT onderstreept, maar het is de vraag of met de huidige middelen die ambities kunnen worden waargemaakt. Daar waar het kabinet lijkt te kiezen voor harde infrastructuur is ons land meer gebaat bij het uitbreiden van een veilige, betrouwbare en breedbandige ICT-infrastructuur. Experimenten op dit terrein (waaronder Gigaport2) zijn noodzakelijk, evenals het versnellen van de digitale dienstverlening van de overheid zelf (e-Government).

Juist nu de economische ontwikkeling tegenzit, pleit Nederland~ICT voor duidelijke politieke keuzes.
Nederland~ICT roept het kabinet, en in het bijzonder de Minister van Economische Zaken op de eerder ingezette lijnen ten aanzien van ICT-toepassingen krachtig door te zetten en ook in daad te kiezen voor een kenniseconomie.

Nederland~ICT is de federatie van de ICT-branche-organisaties FENIT, ICT Telecom, VIFKANTEC, ICT Milieu en Werkgeversvereniging ICT. Nederland~ICT heeft als belangrijke taak het stimuleren van de rol van ICT in de Nederlandse economie en samenleving.

Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht