NIPO

Ruime meerderheid voor spreekrecht slachtoffers in rechtszaal

Het voorstel van de Tweede-Kamerleden Dittrich (D66) en Schonewille (LPF) om slachtoffers van misdrijven de mogelijkheid te bieden een verklaring af te leggen in de rechtszaal kan rekenen op steun van de Nederlandse bevolking. Dit blijkt uit een onderzoek dat het NIPO onlangs heeft uitgevoerd onder ruim 1.000 kiesgerechtigde Nederlanders.

Twee op de drie Nederlanders (65%) hebben vernomen van het voorstel van Dittrich en Schonewille om slachtoffers van misdrijven spreekrecht te geven in de rechtszaal. Het zijn vooral de 55-plussers die van het voorstel op de hoogte zijn (81%).

Driekwart van de Nederlanders (75%) is het ermee eens om slachtoffers van misdrijven het recht te geven een verklaring af te leggen in de rechtszaal. Met name de SP- en CDA-stemmers dragen het initiatiefvoorstel van Dittrich en Schonewille een warm hart toe (respectievelijk 89% en 84% is het ermee eens).

Waar Dittrich en Schonewille het spreekrecht voor slachtoffers alleen bij ernstige kwesties willen invoeren, wil het Nederlandse volk graag een stapje verder gaan: 69% is van mening dat het spreekrecht voor slachtoffers bij alle strafzaken zou moeten gelden. Vooral de aanhang van de LPF is die mening toegedaan (77%).

Dittrich en Schonewille zijn van mening dat het spreekrecht de slachtoffers kan helpen bij de verwerking van het misdrijf. Ruim negen op de tien Nederlanders (92%) delen die mening.

Methode: NIPO Homebus. Het veldwerk heeft plaatsgevonden van 5 tot en met 12 september 2002 (n=1010), onderzoeksnummer: C0521. Voor eventuele vragen over het onderzoek kunt u terecht bij Remco Frerichs (020 522 54 79 of r.frerichs@nipo.nl). Bij publicatie of verspreiding de bron NIPO vermelden.