Nederlandse Vereniging van journalisten

Persbericht


- COR en vakbonden op één lijn tegen collectief ontslag bij PCM Uitgevers

- Goed sociaal plan noodzakelijk


- Optimale kansen voor doorstart

Amsterdam, 17 september 2002

De Centrale Ondernemingsraad en de betrokken vakbonden -- FNV Kiem, NVJ, De Unie en CNV Media -- hebben begrip voor de problemen waarin PCM Uitgevers verkeert, en beseffen dat er 'onorthodoxe' maatregelen nodig zijn, maar zij keren zich vooralsnog samen en eensgezind tegen een mogelijk collectief ontslag en zullen zich te zijner tijd beraden op eventuele gezamenlijke acties daartegen.

De COR en de vakbonden hebben er maandag jl. in een gemeenschappelijke brief aan Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen op aangedrongen eventueel collectief ontslag te voorkomen. De COR heeft de adviesaanvraag betreffende Het Parool/Weekmedia en CrossPoints/Carp ontvangen. Daarin is aangegeven dat hij het ontbreken van verzelfstandigingsmogelijkheden sprake zal zijn van stopzetting van genoemde activiteiten. Eerst dan zullen stappen worden ondernomen die uiteindelijk kunnen leiden tot collectief ontslag.

De beoogde doorstart van Het Parool en de huis-aan-huisbladen van Weekmedia dient alsnog een faire kans te worden geboden. Dat geldt eveneens voor CrossPoints en het tijdschrift Carp. Mogelijk collectief ontslag wijzen COR en vakbonden af omdat dit het aanzien van PCM zelf, als 'sociale werkgever', en de geloofwaardigheid van de door het concern uitgegeven kranten ernstig zou aantasten.

PCM is verantwoordelijk voor álle werknemers, en voor iefere werknemer dient, indien nodig, een passende oplossing te worden gezocht. Over de sociale maatregelen die daarvoor nodig zijn, zal in het kader van een sociaal beleidsplan met de sociale partners en de COR moeten worden gesproken

Klaas de Jong, voorzitter COR
Luuk Brug, sectorverantwoordelijke FNV Kiem
Hans Verploeg,. algemeen secretaris NVJ
Annet Koeleman, bestuurder De Unie
Harm Haverkamp, bestuurder CNV Media