Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland


Persbericht

17 - 9 - 2002

Positieve indruk van begroting VROM

De begroting van VROM heeft bij eerste lezing een goede indruk achtergelaten bij de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN). De accentverandering van minister Kamp: van het maken van notas naar het uitvoeren van beleid verheugd de VBN ten zeerste. Tevens het verminderen en vereenvoudigen van regelgeving, maar een betere handhaving, is een voornemen waar de VBN zich goed in kan vinden.

De glastuinbouw is blij dat er in navolging van oud-minister Margreet De Boer weer een doe-minister is opgestaan. Hieraan is op dit beleidsterrein grote behoefte.

Op dit moment zijn meer dan 1.000 controleambtenaren werkzaam voor met de 9.000 Nederlandse kwekers. Een andere inzet van controleactiviteiten zou worden toegejuicht. De VBN is dan ook verheugd dat het ministerie de administratieve lastendruk voor de telers in de toekomst wil verminderen. De voorstellen van het ministerie van VROM, naar verwachting te presenteren in 2003, moeten echter uitwijzen of er voor de telers in de praktijk daadwerkelijk iets gaat veranderen.

Het afschaffen van de zogenaamde actio popularis helpt de sector verder met het verbeteren van het milieu onder meer op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen.

De regering heeft het voornemen om voor de kerst met een aangepaste versie van de Vijfde Nota RO te komen. De VBN gaat er vanuit dat de eerder gemaakte afspraken tussen LNV en VROM worden bestendigd en hoopt op een soepeler houding van het ministerie wanneer lagere overheden met nieuwe en goede plannen voor de glastuinbouw komen.
Zij spreekt de hoopt uit dat deze minister er eindelijk voor zorgt dat de glastuinbouw op korte termijn kan beginnen met de herstructureringen in het Westland en de omgeving Aalsmeer en de aanleg van tien nieuwe locaties.

De mededeling dat VROM samen met het ministerie van Verkeer en Waterstaat gaat bekijken hoe een snelle aanpak van infrastructurele knelpunten kan worden gerealiseerd, wordt door de bloemenveilingen en bloemenhandel goed ontvangen. Zij lijden dagelijks zeer grote schade aan haar mooie maar zeer bederfelijke en tijdelijke product. De veilingen wijzen in dit kader op de aanleg van wegen als N201 bij Aalsmeer, de doortrekking van de A4 Midden Delfland en de N11.

De ambitie om economische groei en de vermindering van de milieudruk zoveel mogelijk langs marktconforme weg te realiseren, is uit het hart gegrepen. De bloemisterijsector is het modelvoorbeeld van het samengaan van milieu en economie. De minister is van harte uitgenodigd om dit via een werkbezoek te ondervinden.