Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland


Persbericht

17 - 9 - 2002

Verlagen lastendruk prioriteit van Economische Zaken

De nieuwe poging van de minister van Economische Zaken om de administratieve lastendruk te verlagen wordt door de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN) toegejuicht. Een eerste reactie van de VBN op de begroting van Economische Zaken is positief.

De nieuwe minister is voornemens de administratieve lastendruk met 25% te reduceren in 2006. De veilingen zijn erg benieuwd wat dit voor de sierteeltsector gaat betekenen en of het dit keer wel gaat lukken. Op dit moment is het nog zo dat voor de 9.000 telers in Nederland dagelijks maar liefst 1.000 controleambtenaren werkzaam zijn. Dit geeft een indicatie hoe hoog de administratieve lastendruk van de telers op dit moment is.

Staatssecretaris Wijn zal de reizen naar het buitenland met handelsdelegaties voortzetten. De VBN hoopt dat ook de bloemisterijsector van de diensten van de nieuwe staatssecretaris gebruik kan maken. Zo zijn de bloemenveilingen geĂŻnteresseerd in het aangekondigde werkbezoek dat de staatssecretaris met zijn collega van Ontwikkelingssamenwerking aan Oost-Afrika gaat brengen.

Het bevreemdt de VBN dat in de begroting wordt opgemerkt dat het slechts in schijn goed gaat met Nederlandse export omdat de groei voor rekening komt van de export vanuit Nederland met elders gemaakte producten. Volgens de VBN is sprake van toegevoegde waarde, regiefunctie en marktleiderschap. Het via Nederland laten lopen van handelsstromen biedt blijkbaar grote concurrentie voordelen. Verder zou volgens de begroting de exportwaarde van Nederlandse producten met 3,5% afnemen. Voor de sierteeltsector geldt dit echter niet. Naar verwachting zal de exportwaarde in 2002 toenemen met 5,5%.