Ingezonden persbericht


Titel: Prinsjesdag: meer werklozen en grotere inkomensverschillen

De vakcentrale voorziet vooral oplopende werkloosheid en een schevere inkomensverdeling. In een uitgebreide reactie vraagt ze het kabinet prioriteit te leggen bij de bestrijding van de werkloosheid in plaats van het terugdringen van het financieringstekort.

De FNV noemt het onbegrijpelijk dat juist nu een eind gemaakt wordt aan melkertbanen en loonkostensubsidies voor werkgevers die een werkloze in dienst nemen.

FNV-voorzitter Lodewijk de Waal: 'Het kabinet moet op zijn schreden terugkeren en bezuinigingen op gesubsidieerde banen en loonsubsidies terugdraaien. De ellende is niet te overzien als mensen, net als in de jaren tachtig, weer langdurig werkloos raken, zonder perspectief op snelle reïntegratie'.

Het inkomensplaatje voor 2003 ziet er somber uit. Met uitzondering van ouderen gaat iedereen er in koopkracht op achteruit. Werknemers hebben te lijden van het schrappen van achtereenvolgens het spaarloon, de lijfrente-aftrek en de feestdagenregeling. Minima worden vooral de dupe van een hogere ziekenfondspremie. In de collectieve sector gaan werknemers er zelfs meer dan 2 procent op achteruit, omdat het kabinet niet meer dan 2,5 procent loonsverhoging wil geven.

Volgens de FNV geeft het beleid uit de Miljoenennota voeding aan het toch al toenemende wantrouwen tegen de politiek bij de burger. De Tweede Kamer zou het kabinet meer ruimte moeten geven om serieus in overleg te gaan met de sociale partner.

De brief aan Tweede Kamer en kabinet met het uitgebreide commentaar is bijgevoegd als miljoen.rtf.

17 september 2002