Ingezonden persbericht


www.jeugdraad.nl

Strafexpeditie tegen jongeren moet ophouden

Miljoenennota biedt volgens Nationale Jeugdraad geen enkele stimulans voor jongeren

Utrecht, 17 september 2002

Het nieuwe kabinet is er niet in geslaagd voor jongeren stimulerend beleid te ontwikkelen. Dat concludeert de Nationale Jeugdraad na beoordeling van de hoofdlijnen van het begrotingsbeleid. Bijna alle ministeries vergeten te investeren in de toekomst. Als er al geïnvesteerd wordt in beleid wat over jongeren gaat, is er niet naar hen geluisterd of gaat het over problemen die ze veroorzaken. Er wordt weinig gestimuleerd, en veel gestraft door deze regering , aldus Joost de Bruin, voorzitter van de Nationale Jeugdraad.

De nieuwe regering heeft de afgelopen maanden voor jongeren niets nieuws onder de zon gebracht. Jongeren worden nog steeds nauwelijks genoemd in de meeste beleidsplannen, de nadruk wordt gelegd op problemen die jongeren veroorzaken en er wordt niets extra s geïnvesteerd. Dat zijn volgens de Jeugdraad de trieste conclusies van de presentatie van de Miljoenennota. Op voor jongeren belangrijke issues als onderwijs, veiligheid, duurzame ontwikkeling en huisvesting verandert er niets in positieve zin. Een opsomming:
* Er wordt niet in de kwaliteit van het voortgezet, middelbaar en hoger onderwijs geïnvesteerd, de betrokkenheid van leerlingen en studenten is niet verbeterd en voorstellen van jongerenorganisaties ter verbetering van bijvoorbeeld het hoger onderwijsstelsel, studiefinanciering en studentenhuisvesting zijn terzijde geschoven.
* Hoewel er nauwelijks concrete afspraken zijn gemaakt in Johannesburg op het gebied van duurzame ontwikkeling, was premier Balkenende buitengewoon positief. Een daadkrachtige investering en een actieve voortrekkersrol van Nederland op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en duurzame ontwikkeling lijkt daarmee van tafel.
* Op het gebied van veiligheid en criminaliteit zijn jongeren één van de grootste slachtoffergroepen, terwijl het beleid alleen maar gericht is op de deelname van jongeren aan het criminele circuit. Het beleid van Justitie is met name gericht op een hardere aanpak van jeugdcriminaliteit, terwijl er door de regering geen cent extra wordt geïnvesteerd in voorzieningen voor jeugd. Of het nu gaat om huiswerkbegeleiding, meer buurthuisvoorzieningen, de mogelijkheid om aan maatschappelijke activiteiten als sport of sociaal-cultureel werk mee te doen of aan ontspanningsruimte voor jongeren, er is niets over terug te vinden.
Joost de Bruin: Als deze regering de komende jaren zo doorgaat zal het vertrouwen van jongeren in de politiek alleen maar afnemen. De Jeugdraad heeft zijn hoop gevestigd op de belofte van de partijen die aangeven dat ze in deze regeerperiode het actief burgerschap willen gaan bevorderen en het vertrouwen van de bevolking willen terugwinnen. Men schijnt goede ideeën te hebben om de burger dichter bij de politiek te betrekken. Op dit moment werkt men echter onder jongeren met name het cynisch burgerschap in de hand .


---
Noot voor de redactie,