ECOFYS

Financiële steun voor duurzame energie is belangrijk maar niet genoeg

De regering is van plan om de bezuinigingen op duurzame energie die in het regeerakkoord zijn aangekondigd goeddeels te repareren. Echter, tot nu toe zijn de bezuinigingen nog steeds concreter dan de reparatie. Voor de continuïteit van de ontwikkeling van duurzame energie is het belangrijk dat de regering snel duidelijk maakt hoe de nieuwe regelingen voor duurzame energie er concreet uit gaan zien. Nog belangrijker is dat de regering werk maakt van het opruimen van andere dan financiële barrières voor duurzame energie. Daarvoor is aanpassing van wet- en regelgeving nodig.

'We zijn blij dat de goede intenties van het Nederlandse kabinet
-zoals de Minister-President die ook in Johannesburg verwoord heeft - ook in daden vertaald lijken te worden.' Dit meent Prof. Dr. Kornelis Blok, hoogleraar Natuurwetenschap en Samenleving van de Universiteit Utrecht en wetenschappelijk directeur Ecofys, onderdeel van de Econcern groep. 'Er is haast geboden' zo zegt Blok. 'Bij de ontwikkelaars en producenten van duurzame energie is er al enige maanden sprake van een afwachtende houding. Daarom is het belangrijk dat snel duidelijk wordt hoe de nieuwe stimuleringsregeling voor duurzame energie, de MEP, er uit gaat zien.'

Door alle discussies rond het regeerakkoord heeft de nadruk de laatste maanden gelegen op de financiële kant van het duurzame-energiebeleid. Maar financiële steun alleen is niet de enige barrière. Er zijn ook vele andere barrières voor duurzame energie. Zo verlopen de procedures voor de plaatsing van windturbines erg traag. Ook zijn allerlei grote grondeigenaren, waaronder met name overheidsinstanties, slechts mondjesmaat bereid de bouw van windturbines op hun terrein toe te laten. Gemeentes stellen vaak verschillende eisen aan installaties voor energiewinning uit biomassa (hout e.d.). Daarnaast is het aanscherpen van de energie-prestatie-norm in het Bouwbesluit noodzakelijk. Dit laatste is niet alleen van belang voor energiebesparing, maar ook voor de toepassing van zonne-energie in nieuwe woningen en kantoor-gebouwen.

Econcern
Econcern (www.e-concern.com) is de groep die Ecofys, Econergy, Ecostream en Ecoventures verenigt. Deze Europese bedrijven hebben de missie 'een duurzame energievoorziening voor iedereen'. Econcern specialiseert zich in het leveren van kennisintensieve diensten, producten en projecten op het gebied van duurzame energie en energiebesparing.