Landelijke Studenten Vakbond


Onderwijsbegroting proefballon

LSVb reactie op onderwijsbegroting

Utrecht, 17 september 2002 - Onderwijsbegroting proefballon? Utrecht, 16 september 2002 Een minimum aan lesuren, onvoldoende onderwijskwaliteit, gebrek aan persoonlijke begeleiding, te weinig docenten, overvolle collegezalen, slecht onderhouden gebouwen, hoge collegegelden en onbetaalbare kamers. Jarenlang verzuim tot investeren in het hoger onderwijs hebben diepe sporen achtergelaten. Ondanks dat komt staatssecretaris Nijs met een nieuw pakket bezuinigingen, bij elkaar de komende jaren oplopend tot maar liefst 358 miljoen euro. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) vraagt zich af of deze begroting een proefballon betreft.

De student hoeft het komende jaar niets van Nijs te verwachten. Naast een verdere achteruitgang van de kwaliteit in het hoger onderwijs en armoedebeleid in het wetenschappelijk onderzoek ziet de student zich niet gecompenseerd voor de scherp gestegen kosten van levensonderhoud en studie. De invoering van het nieuwe Bachelor-Master stelsel betekent dat extra investeringen juist nu broodnodig zijn. Universiteiten en Hogescholen laten na om dubbele onderwijsprogrammas en goede overgangsregelingen aan te bieden wegens gebrek aan geld. De student wordt hoe dan ook de dupe.

Toch wordt in deze begroting beweerd dat Nederland de ambitie heeft om binnen en buiten Europa tot de meest competitieve en dynamische kennissamenlevingen te gaan behoren. Staatssecretaris Nijs lijkt hiermee de belangrijke rol van kennis in onze samenleving te erkennen, maar in haar daden is hier niets van terug te zien. Nijs boodschap aan het Hoger Onderwijs is kort : ik wil meer kwaliteit, voor minder geld en zoek zelf maar uit hoe je dat gaat doen. Voorzitter Noortje van der Meij: Het is uitgesloten dat de met veel aplomb gepresenteerde plannen en ambities met deze begroting bereikt kunnen worden.

Positief is de LSVb over het voornemen om studietax in te voeren, mits het inderdaad de toegankelijkheid van het Hoger Onderwijs bevordert. De LSVb prikt echter de proefballonnen van bezuinigingen, deregulering en invoering van vouchers zonder moeite door.

©2000-2002 Landelijke Studenten Vakbond. Alle rechten voorbehouden. Colofon