Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


ROVER vraagt kwaliteitsslag openbaar vervoer

Reizigersvereniging ROVER vindt dat er een kwaliteitsslag in het openbaar vervoer noodzakelijk is. De storingen en files op het spoor moeten nu eindelijk eens worden opgelost. Met de vergaande bezuinigingen op de Rijksbijdrage voor het stads- en streekvervoer is het kabinet het spoor bijster.

Reizigersvereniging ROVER heeft met teleurstelling kennis genomen van de plannen van het nieuwe kabinet voor het openbaar vervoer. In die plannen ontbreekt de kwaliteitsslag die noodzakelijk is om van het openbaar vervoer een aantrekkelijk en wervend vervoermiddel te maken. Zowel voor de leefbaarheid en verkeersveiligheid als voor het oplossen van de bereikbaarheid en de files is goed openbaar vervoer eenvoudigweg onmisbaar.

ROVER is verbijsterd over de enorme bezuinigingen die zijn aangekondigd op het stads- en streekvervoer. Deze zullen er toe leiden dat steeds minder plaatsen in Nederland per bus bereikbaar zijn en dat in de avonduren en weekenden het openbaar vervoer steeds minder een alternatief vormt voor de auto. Samen met de forse prijsverhoging van de strippenkaart betekent dit dat reizigers massaal de bus uit zullen worden gejaagd.

In de begroting ontbreekt een verbeterplan om de kwaliteit van de spoorweginfrastructuur op peil te brengen. De NS boekt met haar herstelplan de nodige successen, maar deze worden echter teniet gedaan door veelvuldige storingen in de infrastructuur. Een aanpak van deze problemen wordt door ROVER node gemist.

Verder hebben reizigers steeds vaker last van het capaciteitsgebrek op het spoorwegnet. Files op het spoor komen steeds meer voor, en worden in de plannen van het kabinet niet of nauwelijks opgelost. De verbeteringsplannen van het vorige kabinet zoals de Hanzelijn en Randstadrail worden door Minister de Boer op de lange baan geschoven. De voorgestelde investeringen zijn slechts een fractie van hetgeen door de vervoerders nodig wordt geacht om de problemen aan te kunnen pakken.

Amersfoort 17 september 2002

---