Dienstenbond CNV

OR onderhandelt zonder vakbonden over sociale gevolgen fusie HP/Compaq!
17-09-2002

Beste leden,

Op 11 september jl. heeft CNV Dienstenbond met de overige bonden overleg gevoerd met afgevaardigden van de OR van Compaq over een samenwerking in de onderhandelingen over de sociale gevolgen van de fusie tussen HP en Compaq. De OR van HP was niet vertegenwoordigd, maar er is klaarblijkelijk wel overleg gevoerd tussen beide OR-en. De gezamenlijke ORen willen in ieder geval geheel eigenhandig de onderhandelingen voeren met HP/Compaq. Het aanbod van vakbonden om gezamenlijk namens werknemers op basis van gelijkwaardigheid de onderhandelingen te voeren, is van de hand gewezen.

Nu de OR verkiest alleen verder te willen gaan is de consequentie hiervan dat u als lid van de CNV Dienstenbond niet gebonden bent aan het uiteindelijke sociaal plan. Iedere werknemer, die in de nieuwe organisatie niet terug kan keren, zal individueel moeten instemmen met dit plan. De CNV Dienstenbond zal de uitkomsten van de onderhandelingen zeer kritisch bekijken. Waar nodig zullen wij u uiteraard met raad en daad bijstaan.

Mening CNV Dienstenbond
Wij blijven nadrukkelijk van mening dat het in het belang is van werknemers als vakbonden direct betrokken zijn bij de totstandkoming van een sociaal plan dat de gevolgen opvangt van de fusie tussen Hp en Compaq. Dit standpunt zullen wij ook blijven uitdragen aan de betrokken partijen bij dit proces. In de tussentijd wachten wij af wat de ontwikkelingen zijn en wat voor sociaal plan OR en uw werkgevers zullen afspreken.

Waar wij in ieder geval het sociaal plan op zullen toetsen is de wijze waarop mensen aangemerkt zullen worden als boventallig. Daarvoor bestaan in Nederland goed werkbare methoden op basis van dienstjaren- en op basis van afspiegingbeginsels. Die moeten hier ook gehanteerd worden. Daarnaast blijven wij erop hameren dat er één sociaal plan moet komen voor HP en Compaq en dat dit moet gelden voor niet alleen deze ontslagronde maar ook voor toekomstige reorganisaties ten gevolge van de fusie.

Als over dit sociaal plan meer duidelijkheid is, willen wij graag een keer met u praten. Hiervoor zullen wij dan een ledenvergadering organiseren, waarvoor u nog een uitnodiging ontvangt.

Tot zover onze informatie over de fusie. Mocht u vragen hebben of nadere uitleg wensen, dan horen wij graag van u. Wij blijven u op de hoogte houden, niet alleen via de infos die we aan u versturen, maar natuurlijk ook via deze nieuwe CNV Dienstenbond website.

Zodra er weer nieuws is, hoort u van ons.

Met vriendelijke groet,

CNV Dienstenbond
Maurice Limmen

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met CNV Dienstenbond bestuurder Maurice Limmen op tel: (023) 5651052.... of..... regeer via deze pagina (ingelogd).