Gemeente Leeuwarden

Geslaagde monumentendag in Leeuwarden

Zuidvliet Open Monumentendag Alweer voor de zestiende maal werd door de werkgroep 'Open Monumenten Dag' van de Leeuwarder Historische Vereniging 'Aed Levwerd' - in samenwerking het het Historisch Centrum Leeuwarden en de N.V. Stadsherstel - een route uitgezet langs een achttiental monumenten in de Leeuwarder binnenstad en naaste omgeving. De organisatie kon wederom terugkijken op een zeer geslaagde dag die dit jaar in het teken stond van het thema 'koopmansgeest'.

Het startschot werd 's ochtends op het Zwitserswaltje gegeven door burgemeester Margreeth de Boer. Namens de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen werd OMD-voorzitter Hendrik ten Hoeve geëerd voor zijn onvermoeibare inzet voor het behoud van Leeuwarder monumenten. Als erkentelijkheid werd hem een erepenning uitgereikt, alsmede een cheque van 4.500 euro overhandigd. Dit bedrag zal door Ten Hoeve worden geschonken aan een door hem aan te wijzen goed doel.

Naar schatting 4000 bezoekers liepen (een deel van) de route langs een achttiental monumentale pakhuizen. Met name aan de Oostersingel deden zich bij tijd en wijle réunieachtige taferelen voor. Het Historisch Centrum Leeuwarden, dat zoals gebruikelijk als centraal informatiepunt fungeerde, mocht tussen tien uur 's ochtends en vijf uur 's middags ruim 600 belangstellenden verwelkomen. Op de bovenzaal van het HCL konden de vele monumentenliefhebbers even op verhaal komen. Hier werden speciaal op het landelijke thema toegesneden filmfragmenten uit het Leeuwarder verleden vertoond.