Gemeente Utrecht

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders

17 september 2002

Persconferentie naar aanleiding van collegevergadering om 16.00u in de perskamer van het stadhuis.


1. Clubhuis Kampong vernieuwd


Sportvereniging Kampong krijgt een gemeentegarantie tot maximaal EUR 102.000 voor renovatie en uitbreiding van het clubhuis. Er is extra ruimte nodig voor de kinderopvang die de sportclub sinds kort organiseert. Het clubhuis, dat dateert uit 1976, is bovendien toe aan een opknapbeurt.

Het gemeentelijk sportbeleid voorziet in het garanderen van 50% van leningen voor investeringen van sportverenigingen onder voorwaarde dat de andere 50% wordt gegarandeerd door de Stichting Waarborgfonds Sport. Dit beleid is ontstaan omdat de Utrechtse sportclubhuizen in het algemeen op gemeentegrond staan. Het Waarborgfonds Sport is akkoord met het garanderen van een lening tot EUR 102.000 onder voorwaarde dat de gemeente een garantie afgeeft tot een gelijk bedrag.


2. Parkeerplaatsenverordening 2003


De criteria voor uitgifte van zakelijke parkeervergunningen worden enigszins verruimd. Ook is het mogelijk om op basis van parkeerdrukmetingen te bekijken of er ruimte is om extra parkeervergunningen te verlenen tegen specifieke criteria. Dit is het gevolg van de nieuwe Parkeerplaatsenverordening 2003 die het college heeft vastgesteld.

Voor bewoners blijft het maximum aantal vergunningen per adres gelijk. In de loop van 2003 krijgen bewoners van de binnenstad een zogenoemde bezoekerskaart. Daarmee kan men tegen een gereduceerd tarief een kaartje uit de parkeerautomaat kopen. Met de introductie van de bezoekerskaart wordt tegemoet gekomen aan de wens van de bewoners in de binnenstad.

De Parkeerplaatsenverordening is een uitwerking van het Uitgiftebeleid Parkeervergunningen zoals dat 16 oktober 2001 door het college is aangenomen. Om een aantal onderdelen uit het Uitgiftebeleid 2001 uit te voeren, was het noodzakelijk om deze te regelen in een nieuwe Parkeerplaatsenverordening. De Parkeerplaatsenverordening 2003 wordt op 31 oktober a.s. ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd. Wanneer de raad ermee instemt, zal vanaf 1 januari 2003 de vergunningverlening op basis van de Parkeerplaatsenverordening 2003 plaatsvinden.


3. Nieuwe huisvesting basisschool De Kaleidoskoop
Het schoolgebouw aan de Columbuslaan wordt ingrijpend vernieuwd. Het college van burgemeester en wethouders heeft hiervoor EUR 908.000 beschikbaar gesteld. Daardoor kan de openbare basisschool De Kaleidoskoop in april 2003 verhuizen van het huidige pand aan de Amerikalaan naar de Columbuslaan. De school beschikt dan over een functioneel gebouw met tien leslokalen, een speellokaal en verschillende stafruimten. Ook wordt het mogelijk groepen driejarigen in de zogenoemde voorschool op te vangen waar ze extra lessen Nederlands. De huisvesting van de school is al jaren een probleem.


4. Stedenbouwkundig plan Vleuterweide in inspraak
Het voorontwerp Stedenbouwkundig Plan voor deelgebied 1.2/1.3 van Vleuterweide is vrijgegeven voor inspraak. Het plan ligt van 18 september 2002 tot en met 16 oktober 2002 ter inzage in het Informatiecentrum Leidsche Rijn. Op 3 oktober 2002 is in het Informatiecentrum een inloopavond voor alle belangstellenden.

Deelplan 1.2/1.3 ligt midden in de wijk Vleuterweide, tussen de Noordelijke en Zuidelijke stadsas, de Verbindingsweg en het centrumgebied van Vleuterweide. Het plan omvat 1052 woningen en Kindercluster Noord, met basisscholen, kinderopvang, sportvoorzieningen en sociaal-culturele voorzieningen. Ook komen er praktijkwoningen.


5. Deel C.H. Letschertweg wordt bouwweg

Voor de bouw van woningen in de nieuwe wijk De Balije (Leidsche Rijn), is het nodig om een deel van de C.H. Letschertweg in 2003 af te sluiten voor openbaar verkeer en te gebruiken als bouwweg. Het gaat om het deel van de weg tussen de nieuwe Veldhuizerweg en de rotonde Rijksstraatweg/Europaweg/C.H. Letschertweg. Met verkeersaanpassing w.o. kruising Europaweg/Rijkstraatweg wordt een verkeersscheiding aangebracht, waardoor bijvoorbeeld de Meerndijk wordt ontlast.

De afsluiting zal pas plaats vinden nadat de nieuwe verbinding tussen de aansluiting A12-De Meern en de Rijksstraatweg gereed is. Dit zal de Veldhuizerweg zijn, die eind 2002 aangesloten wordt op de Rijksstraatweg. Daarna - in 2003 dus - wordt de Letschertweg in gebruik genomen als bouwweg.

Ook zal dan een verbinding worden gemaakt van de Europaweg naar de Rijksstraatweg richting het westen. Op deze wijze kunnen automobilisten vanaf Vleuten via de Rijksstraatweg en de Veldhuizerweg naar de A12 rijden. Zo blijft de doorstroming van verkeer in LR en Vleuten-de Meern gegarandeerd.


6. Opknapbeurt peuterspeelplaats Theemsdreef
De bewonerscommisie Theemsdreef e.o heeft via het Recht van Initiatief bij het college van burgemeester en wethouders een voorstel ingediend voor een grondige opknapbeurt van de peuterspeelplaats aan de Mykonosdreef vlakbij park De Waterrtoren.De peuterspeelplaats wordt druk bezocht door moeders van verschillende nationaliteiten en is de afgelopen jaren volgens de bewoners zienderogen achteruit gegaan.Naast nieuwe speeltoestellen vragen de bewoners om vernieuwing van de rubbertegels en om een verfje voor de zitbanken.Ook zouden zij graag zien dat de speelplaats beter wordt afgeschermd van het er naast gelegen fietspad. De kosten worden geraamd op EUR 19.700 De wijkwethouder voor Overvecht zal voor 5 november besluiten of het bewonersvoorstel zal worden gehonoreerd.


7. Ontwerpbestemmingsplan Floridadreef ter inzage
In 1987 heeft de gemeenteraad de woonwagenstandplaats aan de Floridadreef, in de noordwest hoek van Overvecht, opgeheven. Het opheffingsbesluit is in 1996 nog eens herbevestigd. Inmiddels is de locatie ontruimd en zijn voor de bewoners elders in de stad vervangende standplaatsen aangelegd. In een ontwerpbestemmingsplan wordt nu voorgesteld om de specifieke bestemming woonwagenstandplaats te wijzigen in bedrijfsdoeleinden. Nu het plan de Provinciale Planologisch Commissie is gepasseerd, wordt het ontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegd en daarmee voor commentaar vrijgegeven.


8. Nieuwe trainingsaccomodatie FC Utrecht.

Het voorstel van FC Utrecht om bij de nieuwe sportvelden aan de Koningsweg een nieuwe trainingsaccomodatie te bouwen blijkt inpasbaar in groen-recreatieve ontwikkelingsrichting voor het gebied Maarschalkerweerd. Het gaat om een gebouw met kleedkamers, kantine, bestuurs-en ontvangstruimten en een kleine tribune. Om de bouw mogelijk te maken is de volgens het bestemmingsplan geldende bestemming 'actieve recreatie' nader uitgewerkt. Inmiddels heeft het voorontwerp- en het ontwerp-uitwerkingsplan ter inzage gelegen. De inspraakreacties hebben geen aanleiding gegeven om het uitwerkingsvoorstel te wijzigen. Het voorstel is nu formeel door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld.


9. Bestemmingsplan Galgenwaard naar gemeenteraad
Het bestemmingsplan Galgenwaard wordt ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd. Het plan maakt de bouw mogelijk van een sporthal en van de uitbreiding van het voetbalstadion. Ook voorziet het bestemmingsplan in een opwaardering van het gebied o.a. door herinrichting van de ecologische zone langs de Kromme Rijn en toevoeging van nieuwe kantoren en een woontoren met appartementen.

Het ontwerp-bestemmingsplan heeft vanaf 6 juni gedurende vier weken ter inzage gelegen. Er zijn 22 zienswijzen ingediend. Eén zijnswijze is buiten de termijn ingezonden en derhalve niet ontvankelijk verklaard. Daarnaast waren 16 bezwaren niet gericht tegen het bestemmingsplan, maar tegen het verkeersbesluit dat gaat over de wijkafsluiting tijdens voetbalwedstrijden van FC Utrecht.

De zienswijzen zijn naar mening van het college ongegrond, maar leiden wel tot een kleine aanpassing van artikel 13 (Groenvoorzieningen, ecologische verbindingszone) van de planvoorschriften. Aan lid A van dit artikel wordt toegevoegd de zinssnede "met behoud van de aan deze gronden eigen natuurlijke en ecologische waarde". Daarnaast stelt het college voor enkele verkeerde verwijzingen in de planvoorschriften te herstellen. Met deze aanpassingen heeft het college het bestemmingsplan vastgesteld.

Het bestemmingsplan Galgenwaard is geagendeerd voor de vergadering van de raadscommissie Ruimtelijke Ordening, Wonen, Grondzaken en Onderwijs van 8 oktober 2002.


10. Parkeertarieven bewonersgarages kostendekkend
De parkeertarieven van de zes gemeentelijke bewonersgarages in de Utrechtse binnenstad worden met ingang van 1 januari 2003 verhoogd naar een kostendekkend niveau. Hiermee heeft het college vandaag ingestemd. De verhoging van de tarieven volgt uit een in juni 2001 genomen raadsbesluit om de zes garages te renoveren. Omdat de garages in de afgelopen jaren een opknapbeurt nodig hadden, konden huurverhogingen tijdelijk niet worden doorgevoerd. Met de renovatie van de garages is daarin nu verandering gekomen. Voor de huidige huurders zal een gewenningsperiode worden gehanteerd waarbij de tariefsverhoging stapsgewijs wordt doorgevoerd. Nieuwe huurders betalen wel meteen het kostendekkend tarief. Overigens zijn de parkeertarieven van gemeentelijke garages, ook na de tariefsverhoging van 1 januari a.s., naar verhouding laag in vergelijking met tarieven in andere Nederlands steden en particuliere garages in de stad. De commissie SLRVV zal over de tariefsverhoging worden geïnformeerd.


11. 'Stemvork' in Ondiep voor verkeersveiligheid
Om de verkeerscirculatie en de verkeersveiligheid in de wijk Ondiep te verbeteren, heeft het college vandaag ingestemd met de herinrichting van de zogenoemde 'Stemvork' (Laan van Chartroise, Omloop, Nijenoord, Ahornstraat en Royaards van den Hamkade). Besloten is onder meer in de bochten bij de Anton Geesinkstraat en de Acaciastraat vluchtheuvels aan te leggen en aparte fietsstroken te realiseren op de Omloop en Laan van Chartroise. Het totale pakket aan maatregelen heeft tot doel de snelheid van het autoverkeer te verminderen, de veiligheid voor fietsers te verbeteren en het makkelijker te maken voor voetgangers om over te steken.

De aanpassingen van de 'Stemvork' zijn onderdeel van het eerder dit jaar vastgestelde wijkverkeersplan voor Ondiep. De verkeersmaatregelen kwamen tot stand in nauw overleg met de bewonerswerkgroep en Wijkbureau Noordwest. Omwonenden worden eind september over de herinrichting van de 'Stemvork' met een Stadsplan geïnformeerd. De concrete plannen liggen vanaf 1 november a.s. ter inzage in Wijkbureau Noordwest en op 5 november wordt een speciale inloopavond gehouden in buurthuis Ons Ondiep op het Boerhaveplein 100.