Gemeente Enschede

B. en W.-bericht 2002- 36

Collegevergadering van dinsdag 17 september 2002

Burgerinitiatief ook voor vreemdelingen en jeugd vanaf twaalf jaar

Burgemeester en Wethouders stellen de gemeenteraad voor het burgerinitiatief (de mogelijkheid voor alle burgers om onderwerpen in de stadsdeelcommissies aan de orde te stellen) open te stellen voor jongeren van twaalf jaar en voor `ingezetenen van de gemeente Enschede'. Dat laatste maakt het mogelijk voor vreemdelingen en nieuwkomers om ook hun zegje te doen, ondanks het feit dat ze niet kiesgerechtigd zijn.
Het college doet dit voorstel op eerder verzoek van de gemeenteraad. De raad verzocht ook het burgerinitiatief in te stellen voor de raadscommissies. Het college wil aan dat verzoek echter niet toegeven. Het zou het experimentele karakter van dit nieuwe democratische instrument kunnen ondergraven. Voordat het burgerinitiatief raadsbreed wordt ingevoerd is het zaak om eerst te leren van de ervaringen en de betekenis daarvan voor de gemeentelijke organisatie. Daarnaast hebben burgers in de stadsdeelcommissies al een spreekrecht en een recht van petitie. Alle onderwerpen kunnen dus ter bespreking in een commissie worden ingebracht. Tot slot leent het burgerinitiatief zich bij uitstek voor de politieke besluitvorming in de stadsdelen. Onderwerpen die in de stadsdeelcommissies worden behandeld spelen dichtbij huis en zijn herkenbaar voor de burger. Dit pleit ervoor het experiment nu te beperken tot de stadsdeelcommissies, oordeelt het college.
---

Meer laagdrempelige bedrijfsruimte voor starters

Het college van B. en W. wil meer aanbod van laagdrempelige bedrijfshuisvesting in de gemeente. Daarmee kan tegemoet gekomen worden aan de behoefte aan bedrijfshuisvesting onder zogenaamde `doelgroepstarters'. Dat zijn starters die minder gemakkelijk toegang hebben tot reguliere kanalen, bijvoorbeeld uitkeringstrekkers, vrouwen en allochtonen. Laagdrempelige huisvesting wordt gekenmerkt door lage huren, de mogelijkheid van kortlopende huurcontracten of een flexibel aantal vierkante meters. Vergeleken met andere steden heeft Enschede weinig aanbod van zulke bedrijfshuisvesting. Die huisvesting kan bijvoorbeeld worden ondergebracht in bedrijfsverzamelgebouwen, woonwerkpanden, garages of loodsen. Meer aanbod in dit segment is één van de beleidsvoornemens van het college om starters in Enschede op weg te helpen. Om het vinden van geschikte huisvesting te vergemakkelijken, wil de gemeente (samen met makelaars en corporaties) een interactieve bedrijfsruimtebank opzetten. Andere plannen zijn advisering, begeleiding en eventueel training van doelgroepstarters. Binnen bestaande initiatieven wil de gemeente een coördinerende en ondersteunende rol spelen. Daarbij is er bijzondere aandacht voor technostarters. Aan startersondersteuning wordt in Enschede jaarlijks 340.000 uitgegeven, waarvan de helft uit Europese subsidie. Elk jaar kloppen zo'n duizend mensen aan bij het startersadviespunt STAP. Daarvan beginnen er uiteindelijk 100 tot 125 een eigen bedrijf. Onder hen zo'n zestig tot zeventig uitkeringsgerechtigden.
---

Huishoudboekje gemeente 2001 positief
Na verwerking van alle inkomsten en uitgaven heeft de gemeente Enschede over het jaar 2001 8,6 mln overgehouden. Dit nettoresultaat zal volledig worden toegevoegd aan de algemene reserve. Daarmee ontstaat dekking voor eventuele risico's die verband houden met de afwikkeling van de vuurwerkramp en van de ESF-subsidies. Mocht de reservering voor dit doel naderhand niet nodig blijken, dan kan het geld alsnog worden gestort in de reserves voor eventuele risico's op de parkeergarage. Het college stelt deze bestemming van het nettoresultaat voor aan de raad, die beslist tijdens de raadsvergadering van 7 oktober.

---

Jaar extra geld voor BSVE
De Belangenvereniging Slachtoffers Vuurwerkramp Enschede (BSVE) krijgt van het college van B. en W. nog een jaar extra geld voor professionele ondersteuning. Wel worden de bedragen in 2003 en 2004 telkens minder en moet de BSVE voor 1 december aangeven hoe zij haar werkzaamheden overdraagt naar reguliere instellingen, zoals Mediant. Vorig jaar ging het gemeentebestuur er nog van uit, dat de formatie van de BSVE in 2003 volledig zou worden afgebouwd. De belangenvereniging heeft echter aangegeven daarvoor meer tijd nodig te hebben.
Naar verwachting zal de materiële problematiek van slachtoffers eind december zijn afgehandeld. In 2003 zullen vervolgens de ontmoetingsactiviteiten worden beëindigd. Voorts zal de kennis en ervaring van de BSVE volgend jaar worden overgedragen aan andere welzijnsinstellingen. In 2004 zouden nog hooguit twee fte's (van de huidige vijf) overblijven. De subsidie neemt de komende jaren af van 425.000 (dit jaar), tot 287.000 in 2003 en 118.000 in 2004.