Ingezonden persbericht


Winnaars 4e Grand Concours Laurent-Perrier



Maandag 16 september was een dag vol gastronomische hoogstandjes. Creatieve, eigenzinnige, kleur-, geur- en smaakrijke gerechten en met zorg geselecteerde, fraaie wijnen die samen boeiende, verrassende en vooral heerlijke combinaties vormden. Het was de dag waarop de 12 finaleteams van het 4e Grand Concours Laurent-Perrier in Restaurant De Echoput in Hoog Soeren streden om de hoogste eer.

Pers- en vakjury konden tussen 2 en 6 kritisch genieten van een afwisselende reeks voor-, hoofd en nagerechten, waarbij vooral gelet werd op de harmonie tussen wijn en spijs en de originaliteit van de combinaties. Daarnaast werd de presentatie en het gastheerschap beoordeeld.

Overtuigend winnaar werd het team van Café Roux, gevestigd in het prestigieuze Hotel The Grand in Amsterdam. Hun verrassende keuze voor een Medium Dry Amontillado Sherry in combinatie met gebakken foie gras toonde eens te meer aan dat sherry in de gastronomie tot grootse resultaten kan leiden en verdiende in de ogen van zowel de pers- als de vakjury de hoofdprijs.

De prijs voor de meest spannende combinatie kwam op naam te staan van Restaurant Newport in Huizen, met een interessant visgerecht begeleid door een Oostenrijkse Grüner Veltliner. De heer Koomen, werkzaam bij Restaurant Marc Smeets en Den Haag, mocht de prijs voor het beste gastheerschap in ontvangst nemen.

De prijzen werden namens Champagne Laurent-Perrier uitgereikt door Alexandra de Nonancourt.

Prijs vakjury wijn-spijscombinatie én Persprijs wijn-spijscombinatie:

Café Roux, hotel The Grand, Amsterdam

Chef: dhr A. Gaskell, N. Doyle/ Gastheer: dhr N. Vanwittenbergh

Gerecht: Gebakken foie met with pain d epices en gepocheerde peer

Wijn (Sherry): Original Dry Don, Medium Dry, Amontillado Sherry, Sandeman, Spanje

Prijs meest spannende wijn-spijscombinatie:

Restaurant Newport (Newport Hotel), Huizen

Chef: dhr T.G. van Baars/ Gastheer: dhr K. Devilee

Gerecht: Op de huid gebakken harder met een saus van Zeeuwse oesters en gekonfijte zuurkool

Wijn (wit): Grüner Veltliner Smaragd 2000, Freie Weingärtner Wachau, Oostenrijk

Prijs beste gastheerschap:

Dhr W. Koomen

werkzaam bij:

Restaurant Marc Smeets (Hotel Corona), Den Haag

Chef: dhr M. Smeets

Gerecht: Licht gerookte rode poon met een cassoulet van witte bonen op smaak gebracht met pancetta spek

Wijn (wit): Château Musar blanc 1997, Bekaa Valley, Gaston Hochar, Libanon

Persjury:

Arend Jans (voorzitter), Hotelschool Amsterdam/The Wine & Food Association

Hein Sas, Wining & Dining

Janna Rijpma, Spits

Jan Rook, Wijnplein

Karin Kuijpers, Algemeen Dagblad

Harold Hamersma, HP De Tijd

Vakjury:

Thérèse Boer, De Librije, Zwolle

Cees Helder, Parkheuvel, Rotterdam

Jaap Kwast, JJC Kwast Wijnkopers, Nieuw Vennep, importeur Champagne Laurent-Perrier

Peter Klosse, Academie voor Gastronomie (organisatie)

Jan van Lissum, The Wine & Food Association (organisatie)

Stan Huygen Journaal, De Telegraaf

14e Proefschrift Wijnconcours Verkiezing Wijnen van het Jaar

6 oktober, St. Olofskapel, NH Barbizon Palace, Amsterdam

Meer ingezonden wijnen, meer deelnemende importeurs, zo bleek tijdens de voorronden. Een groot deel van de wijnen, met een maximale verkoopprijs van ¬ 15, werd in twee dagen blind geproefd in NH Jan Tabak in Bussum. Circa 120 proevers - leden van het Nederlands Gilde van Sommeliers, de Professionele Vlaamse Sommeliers, medewerkers van The Wine & Food Association, wijnhandelaren, journalisten en wijnliefhebbers met de nodige proefervaring namen deel aan deze sessies.

Voorlopige conclusies

Verrassend is dat Bordeaux voor het eerst sinds lange tijd weer positief van zich doet spreken. En dat in een prijscategorie die je in eerste instantie niet met dit prestigieuze wijngebied zou associëren. Verschillende echte aanraders geven aan dat Bordeaux op overtuigende wijze de strijd aanbindt met de zg. nieuwe wereld -landen. Verder komt Italië sterk naar voren en plaatst ook Duitsland, waar de laatste tijd grote nadruk wordt gelegd op het kwaliteitsaanbod, zich definitief op de kaart.

6 oktober: alle finalewijnen op een rijtje voor consument en professional

Op zondag 6 oktober a.s . opent het NH Barbizon Palace in Amsterdam zijn deuren voor de grote publieksproeverij van het 14e Proefschrift Wijnconcours. Wijnliefhebbers en andere levensgenieters hebben ook dit jaar weer de mogelijkheid om de meer dan 100 finalewijnen zelf te proeven en te vergelijken. Vanzelfsprekend zonder enige koopverplichting, want het Proefschrift Wijnconcours is er in de eerste plaats om de consument onafhankelijke, betrouwbare voorlichting te geven. Voorlichting over de laatste ontwikkelingen in de wijnwereld, informatie omtrent de lekkerste betaalbare wijnen (maximale winkelprijs: ¬ 15) afkomstig uit alle bekende wijnlanden.

Locatie: St. Olofskapel, NH Barbizon Palace, Prins Hendrikkade 59, 1012 AD Amsterdam

Tijd: 12:00 17:00 uur

Nieuw: thematisch proeven

Weet u op 6 oktober bij binnenkomst van de St. Olofskapel niet waar te beginnen? Dan biedt om te beginnen de Basiscursus Wijnproeven (vanaf 12:00 uur) uitkomst. Hier leert u in kort bestek waarop te letten bij het wijnproeven. Verder kunt u deelnemen aan Thematisch Proeven , een begeleide tour langs de verschillende tafels, waarbij aan de hand van een thema verschillende wijnen worden geproefd. Zo kunt u bijvoorbeeld diverse Cabernet Sauvignons uit uiteenlopende wijnlanden met elkaar vergelijken, te weten komen wat de meest opvallende verschillen zijn tussen wijnen uit de oude en de nieuwe wereld, of biologische wijnen uit de hele wereld proeven. Thematisch Proeven staat telkens onder leiding van een deskundige medewerker van The Wine & Food Association of een lid van het Nederlands Gilde van Sommeliers.

Prijsuitreiking

Om 16:00 uur betreedt de jury van het Proefschrift Wijnconcours het podium om de prijswinnaars bekend te maken.

Voor witte en rode wijnen zijn er vijf prijscategorieën; daarnaast is er een algemene categorie voor rosé- en voor mousserende wijnen. Elke categorie levert twee winnende wijnen op, één afkomstig van een Nederlandse en één van een Belgische importeur. Uit de categoriewinnaars worden uiteindelijk de twee allerbeste wijnen (wit en rood) verkozen tot Proefschrifts Wijn van het Jaar . Extra prijzen zijn er voor de beste gastronomische wijnen (Prix du Sommelier), zoals gekozen door een panel van het Nederlands Gilde van Sommeliers en voor de favoriete wijn van de bezoekers: bepaal zelf mee welke wijn de Publieksprijs krijgt.

Toegangskaarten

Wilt u mee komen proeven op 6 oktober, dan kunt u nu toegangskaarten bestellen à ¬ 10

(aan de kassa ¬ 12).

Maak het verschuldigde bedrag over op ABN Amro rek. nr. 44.66.29.618 t.n.v. Stichting WINE Amsterdam/Antwerpen, o.v.v. Kaart(en) Concours . De kaarten zullen op 6 oktober aan de kassa voor u klaarliggen. Gelieve uw overmaking per e-mail te bevestigen.