Gemeente Heerenveen

Woonwijk de Greiden vanuit de lucht bekeken.

Persberichten

B&W presenteren Algemene Visie: Woonwijk De Greiden ook in de toekomst goed en veilig bewoonbaar
17-9-2002
Burgemeester en wethouders van Heerenveen hebben een algemene toekomstvisie voor de woonwijk De Greiden gepresenteerd. Daarin staan plannen voor de eerstkomende vijftien jaar om de wijk ook in de toekomst goed en veilig bewoonbaar te houden. Het gaat daarbij over het verbeteren en bij elkaar brengen van voorzieningen voor onderwijs, kinderopvang en ouderen; meer kunst in de wijk; het aantrekkelijker maken van het winkelcentrum; het aanleggen van een duidelijke centrale ringweg door de wijk; het creëren van een groen hart in de wijk als onderdeel van het verbeteren en vergroten van groen- en watergebieden; het vervangen van bestaande woningen en het realiseren van nieuwbouw.

De visie is bedoeld om De Greiden een eigen gezicht te geven, de herkenbaarheid te vergroten en de samenhang tussen de verschillende buurten in de wijk te verbeteren. Bij de plannen spelen de veranderingen in de wensen en behoeften van de bewoners een belangrijke rol. Zoals voorzieningen voor het groeiend aantal ouderen, de behoefte aan flexibel in te delen woningen in veilige woonstraten en de vraag naar een duidelijk centrum van de wijk waar van alles te doen is voor jong én oud.

Voor sommige woonbuurten in De Greiden zullen plannen voor verbetering worden voorbereid. Op dit moment zijn al plannen in voorbereiding voor de Waterbuurt en de Vogelbuurt. Ook ander buurten komen aan de beurt: de algemene visie noemt de buurt rond de Wederik en de Muntflats (sloop van ongeveer 48 corporatiewoningen gevolgd door nieuwbouw en aanpassing van het openbaar gebied) en de Kruidenbuurt (sloop van 15 woningen aangevuld door nieuwbouw). Ook zijn er mogelijkheden om het gebied rond serviceflat Heerenhage aan te passen, onder meer door een vlonder te leggen in het Diepe Gat en dit water meer toegankelijk te maken voor boten.

De algemene visie is voorbereid door vertegenwoordigers van de gemeente, Wijkbelang De Greiden en de woningcorporaties. Daarbij is uitgebreid met bewoners, verenigingen en organisaties besproken wat en in hoeverre er iets dient te veranderen in De Greiden en wat de grenzen zijn van de plannen. De uitkomst was dat de versterking van het "eigen gezicht"van De Greiden belangrijk is en dat men zich vooral wil richten op het onderhouden en opknappen van de wijk in plaats van slopen en nieuwbouwen. In de visie worden allerlei plannen beschreven hoe de Greiden vernieuwd kan worden, met andere woorden: hoe geschetste problemen kunnen worden opgelost.

Het college van burgemeester en wethouders vindt de visie voor de Greiden een goede basis om verder te werken aan de wijk, maar wil de opvattingen van de bewoners van de wijk weten, voordat de visie definitief aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Daarom zal de algemene visie het komende najaar worden besproken met verschillende groeperingen uit de wijk. Eerst wordt een bijeenkomst georganiseerd voor de vertegenwoordigers van allerlei verenigingen en instanties. Die vindt plaats op 26 september aanstaande in wijkcentrum De As. Daarna is er een bijeenkomst van het Wijkplatform, waarna duidelijk moet worden hoe de bewoners van de wijk denken over de plannen. Aan de hand van de resultaten van deze bijeenkomsten wordt de visie waar nodig aangepast.

In januari 2003 start de officiële inspraakprocedure over de algemene visie voor De Greiden. Dat betekent dat dan alle wijkbewoners op- en aanmerkingen kunnen maken. Ook worden dan een of meerdere inspraakbijeenkomsten gehouden.