NOC*NSF


Reactie NOC*NSF op de sportbegroting 2003 van VWS

Arnhem, 17 september 2002

NOC*NSF is blij dat, in tegenstelling tot andere sectoren, er niet op sport bezuinigd zal worden. De begrotingscijfers en de beleidsuitgangspunten voor de sport in 2003 zijn vooral een voortzetting van het al eerder ingezette beleid en leveren weinig nieuws op. Van beleidsintensivering is voorlopig geen sprake.

NOC*NSF is van mening dat gelden uit andere begrotingen onontbeerlijk zijn. Want wil het ministerie van VWS de aspecten van het voorgenomen beleid geloofwaardig in gang zetten, dan is de huidige begroting zeker niet afdoende. Wat dat betreft zouden bijvoorbeeld ook de ministeries van Economische Zaken en OC&W meer moeten investeren in de kracht van Sport. Ook intensievere samenwerking tussen het bedrijfsleven, gemeenten en de sport is hierbij noodzakelijk.

Opmerkelijk is dat in het voorgenomen beleid aangestuurd wordt op een budgetverschuiving van de huidige financiering van de georganiseerde sport naar andere beleidsthema's. NOC*NSF heeft daar grote moeite mee. Deze beleidsthema's zijn belangrijk, maar zonder een sterke georganiseerde sport is implementatie van diezelfde thema's niet goed mogelijk.

I-D Banen Hoewel niet binnen de begroting van VWS vallend, constateert NOC*NSF dat de I-D banen (voorheen 'Melkertbanen') in de sport ter discussie staan. Dit betreft ca. 1.500 arbeidsplaatsen die voor de kwaliteit van de sport van het grootste belang zijn. Het opheffen van deze banen is voor de sport een ernstige aderlating.

Buurt - Onderwijs - Sport NOC*NSF onderschrijft ook veel uitgangspunten van het sportbeleid van het ministerie van VWS. Zo is zij al langer voorstander van het versterken van de BOS-driehoek (Buurt-Onderwijs-Sport). Sport kan een waardevolle bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de wijken. Dit vergt echter wel investeringen in de sport. De relatie bonden-vereniging is een zeer constante factor met een bereik van meer dan 4 miljoen sporters en moet dus benut worden. NOC*NSF wil zich in dit verband inzetten op versterking van de sportverenigingen samen met de Sportbonden, zodat zij nog beter hun maatschappelijke functie kunnen vervullen.

Topsport Ook het voorgenomen topsportbeleid verandert niet wezenlijk ten opzichte van de eerder ingezette lijn. Opvallend is wel dat het voorgenomen accommodatie- en evenementenbeleid, waarover in de aanloop naar deze begroting het al nodige gezegd en geschreven is, niet expliciet benoemd wordt. Positief is dat er expliciet aandacht geschonken wordt aan de trainingsfaciliteiten voor topsport.