Gemeente Den Helder

17-09-2002
Openbare kennisgevingen week 38
Ingediende bouwaanvragen
Burgemeester en wethouders hebben aanvragen om een bouwvergunning ontvangen voor:

-Schout en Schepenenstraat 24, voor het bouwen van vier woningen (ontvangen 6 september 2002);

-Brouwerstraat 44, voor het verbouwen van de woning (ontvangen 9 september 2002);

-Fortweg, M.K. Erfprins, voor het bouwen van een tijdelijke lesaccomodatie (ontvangen 9 september 2002);

-A. Tasmanstraat 21, voor het verbouwen en uitbreiden van de woning (ontvangen 10 september 2002);

-Baljuwstraat 54, voor het uitbreiden van de garage/berging bij de woning (ontvangen 11 september 2002);

-Baljuwstraat 56, voor het uitbreiden van de garage/berging bij de woning (ontvangen 11 september 2002);

-Ogentroost 23, voor het uitbreiden van de recreatiewoning (ontvangen 11 september 2002).
Het gaat hier om een bekendmaking als bedoeld in artikel 41 van de Woningwet. De bouwplannen zijn in behandeling en om advies bij verschillende afdelingen en/of diensten. Ze liggen dus niet ter inzage. Wenst u informatie over een van deze bouwplannen, maak dan eerst een telefonische afspraak met de afdeling Bouwen en Wonen (telefoon 671679).

Verleende bouwvergunningen
Burgemeester en wethouders hebben bouwvergunning verleend voor:
-Van Foreestweg 4a, voor het bouwen van een woning (verzenddatum 10 september 2002);

-Loopuytpark 26, voor het gedeeltelijk herinrichten van het bankgebouw (verzenddatum 11 september 2002).

-Texelstroomlaan/hoek Eendrachtstraat, voor het plaatsen van een tijdelijk ontmoetingscentrum voor Antilliaanse jongeren (verzenddatum 18 september 2002).
Bent u door het verlenen van de bouwvergunningen rechtstreeks in uw belangen getroffen dan kunt u binnen zes weken bezwaar indienen bij Burgemeester en Wethouders van Den Helder, Postbus 36, 1780 AA Den Helder. Wie dit tijdig doet kan bij de President van de rechtbank te Alkmaar (Postbus 251, 1800 BG) schorsing van dit besluit aanvragen.

Sloopvergunning
Burgemeester en wethouders hebben een vergunning verleend voor het verwijderen van asbesthoudende materialen
(gevelbeplating/kozijnpanelen/boeidelen) uit het wooncentrum De Schooten (Complex 79) aan de Walvisvaardersweg.

Bouwplannen/Vrijstellingen
Burgemeester en wethouders hebben meldingen van bouwvoornemen ontvangen voor:

-Kruiszwin 1339, voor het plaatsen van een tuinhuisje achter de woning;

-Jolstraat 29, voor het plaatsen van een tuinhuisje met overkapping achter de woning.
Burgemeester en wethouders kunnen hieraan alleen meewerken door het verlenen van vrijstelling op grond van het bepaalde in artikel 15 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening en artikel 13, tweede lid van de voorschriften van het uitwerkingsplan "Kruiszwin 1a" resp. artikel 15 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening en artikel 10, eerste lid onder f van de voorschriften van het bestemmingsplan "Nieuw Den Helder zuid-oost 1996". Burgemeester en wethouders zijn van plan deze vrijstelling te verlenen. Heeft u hiertegen bezwaren, dan kunt u deze vanaf vrijdag 20 september 2002 gedurende vier weken schriftelijk indienen bij Burgemeester en Wethouders van Den Helder, Postbus 36, 1780 AA Den Helder.
Het bouwplan ligt gedurende deze termijn ter inzage in het stadhuis aan de Drs. F. Bijlweg 20, bij de afdeling Bouwen en Wonen van de dienst Stadsontwikkeling en Beheer, op werkdagen van 08.00 uur tot 14.00 uur.

Inspraakverordening
Ontwerp-Structuurvisie De Stelling op herhaling (structuurvisie voor de Stelling van Den Helder). Burgemeester en wethouders hebben besloten de structuurvisie ongewijzigd opnieuw ter visie te leggen. Naar aanleiding van de inspraakreacties is wel vastgesteld dat de reconstructie van fort Oostoever nader historisch onderzoek vergt (mede in relatie tot fort Westoever). Ook is besloten dat de uitwerking van de plannen over de groenstructuur in nauw overleg met de groene organisaties plaatsvindt.

Het ontwerp van de Structuurvisie De Stelling op herhaling ligt ter inzage van maandag 23 september 2002 tot maandag 21 oktober 2002 in het stadhuis (Centraal Informatiepunt) en bij het Service- en Informatiepunt Julianadorp (SIP). Het Centraal Informatiepunt in de hal van het stadhuis is op werkdagen geopend van 8.00-17.00 uur en op donderdag (koopavond) tot 19.30 uur. Het SIP is op werkdagen geopend van 8.30 - 12.30 uur.
U kunt in deze periode uw zienswijze op de structuurvisie schriftelijk indienen bij Burgemeester en Wethouders van Den Helder, Postbus 36, 1780 AA Den Helder.
Nadat de inspraaktermijn is afgesloten, wordt een hoorzitting gehouden waar insprekers hun schriftelijke reactie mondeling kunnen toelichten. De insprekers krijgen hiervoor een schriftelijke uitnodiging. Na de hoorzitting worden de zienswijzen en de structuurvisie voor besluitvorming aangeboden aan de raad.

Verkeerszaken
Burgemeester en wethouders hebben besloten dat:
- het besluit om voor de woning Sluisdijkstraat 91 een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats aan te leggen wordt gewijzigd. De gehandicaptenparkeerplaats wordt in plaats daarvan aangelegd in het parkeervak naast de woning Goverstraat 20.

- een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats wordt aangelegd op de Sperwerstraat, ter hoogte van de woning Kievitstraat 45 ten behoeve van de bewoner van de woning Kievitstraat 41.
De gehandicaptenparkeerplaats wordt aangegeven met bord E6 van Bijlage I van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990, met onderbord waarop het kenteken van een motorvoertuig staat. Bezwaren tegen dit besluit kunt u tot 31 oktober 2002 indienen. Het bezwaarschrift stuurt u naar het college van Burgemeester en Wethouders van Den Helder, Postbus 36, 1780 AA te Den Helder.

De stukken liggen vanaf vandaag tot 31 oktober 2002 ter inzage bij de afdeling Stadsbeheer van de dienst Stadsontwikkeling & Beheer, Sportlaan 62.

Verordening op het referendum
Burgemeester en wethouders maken bekend dat de gemeenteraad van Den Helder in zijn vergadering van 3 juli 2002 heeft vastgesteld de Verordening op het referendum.
Het besluit ligt ter inzage op het stadhuis.
De Tijdelijke Referendumwet (Trw) is op 1 januari 2002 in werking getreden. Deze wet heeft een tijdelijk karakter en vervalt op 1 januari 2005. Het tijdelijke karakter hangt samen met het voornemen van de regering om in 2005 een bindend referendum mogelijk te maken. Hiervoor is echter een wijziging van de Grondwet nodig. De Trw maakt correctieve raadgevende referenda op nationaal, provinciaal en gemeentelijk niveau mogelijk. Deze referenda worden gehouden op initiatief van kiesgerechtigden over reeds genomen besluiten die nog niet in werking zijn getreden. Referenda op basis van de Trw hebben een adviserend karakter. Na een gemeentelijk referendum heeft de gemeenteraad de vrijheid om een uitspraak tot afwijzing van een besluit naast zich neer te leggen. De Tijdelijke Referendumwet heeft daarnaast een verplichtend karakter. De kiesgerechtigde bevolking bepaalt of een referendum wordt gehouden, door het indienen van een verzoek tot het houden van een referendum.
Gemeentelijke referenda zijn mogelijk over de volgende raadsbesluiten (art. 8 Trw, limitatieve opsomming):

-vaststelling, wijziging of intrekking van algemeen verbindende voorschriften (verordeningen);

-beslissingen tot oprichting van of deelneming in privaatrechtelijke rechtspersonen;

-besluiten tot wijziging van de gemeentenaam;
-besluiten tot het treffen, wijzigen of opheffen van een gemeenschappelijke regeling;

-besluiten tot wijziging van de gemeentelijke indeling (grenscorrecties).
Artikel 8 lid 4 van de Tijdelijke Referendumwet biedt de mogelijkheid om bij verordening bepaalde besluiten van referendabiliteit uit te zonderen. Dit betreft de volgende besluiten:

-gemeentelijke verordeningen die uitsluitend betrekking hebben op:
1. de rechtspositie van (gewezen) ambtsdragers;
2. de gemeentelijke belastingen en leges;

-beslissingen tot oprichting van of deelneming in privaatrechtelijke rechtspersonen;

-beslissingen tot het treffen, wijzigen of opheffen van een gemeenschappelijke regeling.
De raad heeft gebruik gemaakt van deze beleidsvrijheid en heeft besloten in de referendumverordening bovengenoemde besluiten uit te zonderen van een gemeentelijk referendum.
Met betrekking tot het hiervoor bekendgemaakte raadsbesluit heeft het college bij besluit van 25 juni 2002, nr. 33/r664, vastgesteld dat daarover in beginsel krachtens de Tijdelijke referendumwet een raadgevend correctief referendum kan worden gehouden. Gedurende 6 dagen na de datum van dagtekening van het Helders Weekblad waarin deze mededeling is geplaatst, kan een belanghebbende tegen het besluit van het college ten aanzien van de referendabiliteit beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Binnen drie weken na de datum van dagtekening van het Helders Weekblad waarin deze mededeling is geplaatst, kan iedere kiesgerechtigde voor de verkiezing van de leden van de gemeenteraad met betrekking tot het raadsbesluit waarvan is vastgesteld dat daarover een referendum kan worden gehouden, een verzoek tot het houden van een gemeentelijk referendum indienen. Het verzoek voor het houden van een referendum dient in persoon op het stadhuis te worden ingediend. Het inleidend verzoek moet worden ondersteund door 0,5 procent van de kiesgerechtigden, met dien verstande dat dit getal niet hoger ligt dan 300 kiesgerechtigden (per 6 maart 2002 231 kiesgerechtigden).

Kapvergunningen
Burgemeester en wethouders hebben een melding van voorgenomen kap ontvangen voor:

- C.G. Geusstraat 268, voor het kappen van een berk voor de woning.
Burgemeester en wethouders hebben een verzoek voor een kapvergunning ontvangen voor:

- Linieweg 17, voor het kappen van twee elzen, twee esdoorns en een berk achter de woning;

- Kruiszwin 5617, voor het kappen van een den achter de woning;
- Vogelzand 2317, voor het kappen van een populier voor de woning;
- Fortweg, voor het kappen van 300m2 houtopstand bij marinekazerne Fort Erfprins;

- Bremstraat 24, voor het kappen van een berk en een den voor de woning.
Zienswijzen over de vergunning kunt u schriftelijk voor donderdag 26 september 2002 indienen bij het college van Burgemeester en Wethouders van Den Helder, Postbus 36, 1780 AA Den Helder.

Burgemeester en wethouders hebben een kapvergunning verleend aan:
- J. Hoogerwerfstraat 1, voor het kappen van twee dennen en een conifeer voor en naast de woning;

- J.T. Kampstraat 10, voor het kappen van een abeel achter de woning;
- Schootenweg 2, voor het kappen van een wilg naast sportcentrum Quelderduyn;

- Hector Treubstraat, voor het kappen van zeven esdoorns in de verharding in verband met de slechte conditie van de bomen, met een herplantverplichting;

- Korvet/Karveelstraat, voor het kappen van dertien wilgen in het openbaar groen in verband met aantasting door de wilgenhoutrups, met een herplantverplichting.
Bezwaar tegen het verlenen van deze vergunning kunt u schriftelijk tot 6 weken na de datum van publicatie van de vergunning indienen bij het college van Burgemeester en Wethouders van Den Helder, Postbus 36, 1780 AA Den Helder. De stukken kunt u inzien bij de Milieudienst.

DEN HELDER, 19 september 2002.
drs. J.M. Staatsen, burgemeester.
W.F.H. van der Paard, loco-secretaris.