Gemeente Groningen

Persbericht

Geen stop op instroom gesubsidieerde arbeid
17-09-2002

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Groningen heeft vandaag besloten de instroom naar gesubsidieerde arbeid niet stop te zetten. De huidige ID- en WIW-regeling zet de gemeente Groningen in ieder geval in 2002 en 2003 ongewijzigd voort. Dit in tegenstelling tot het advies van staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken aan alle gemeenten om de instroom naar gesubsidieerde arbeid met onmiddellijke ingang te stoppen. Het niet stoppen van de instroom en de voorlopige voortzetting van de huidige regelingen heeft financiële consequenties. De maximale extra kosten van voortzetting van de ID-regeling zijn 5,7 miljoen en van de WIW-regeling 0,7 miljoen. De gemeente dekt de extra kosten uit opgebouwde reserves. Het college vindt gesubsidieerde arbeid een zeer belangrijk instrument om mensen weer naar de arbeidsmarkt te leiden maar ook om de kwaliteit van de dienstverlening aan de burgers te verbeteren.

Onrust
In de gemeente Groningen werken 2609 mensen in een gesubsidieerde baan. Onder hen is grote onrust ontstaan naar aanleiding van de te verwachten bezuinigingen van het nieuwe kabinet. Medewerkers met een gesubsidieerde baan zijn bang hun baan te verliezen. Ook aan de werkgeverskant is onrust ontstaan. Werkgevers vrezen werknemers te verliezen maar zijn ook bang voor de gevolgen van het verlies van maatschappelijk zeer waardevolle banen zoals onder andere stadswachten, conciërges, zorgassistenten en buurtmeesters. Deze onrust heeft onder andere geleid tot een brandbrief van wethouder van Sociale Zaken Koen Schuiling aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en een protestbijeenkomst van de ABVA/KABO en de FNV in Groningen op maandag 9 september jl.

Gevolgen niet alleen financieel
Het advies van de staatssecretaris is bedoeld om gemeenten voor te bereiden op de te verwachten bezuinigingen in de sociale sector vanaf 2004. Gemeenten ontvangen dan minder middelen om mensen weer te reïntegreren op de arbeidsmarkt. Tevens streeft het kabinet naar een vermindering van het aantal gesubsidieerde banen om de doorstroom naar een reguliere baan te verbeteren. De gevolgen van het stoppen van de instroom naar nieuwe ID- en WIW-banen heeft echter niet alleen financiële consequenties.

Ongewenste effecten zijn onder andere:


* Veel mensen hebben een gesubsidieerde baan als onderdeel van een traject naar werk. Dit trajectonderdeel valt dan weg.
* Als een medewerker doorstroomt naar regulier werk dan vervalt de gehele functie. Dit kan dus betekenen dat een school bijvoorbeeld plotseling geen conciërge meer heeft.

* Een ander ongewenst effect kan dan vervolgens zijn dat werkgevers niet meewerken aan uitstroom van de gesubsidieerde medewerker omdat ze anders een belangrijke functie kwijt zijn.

ID- en WIW
De huidige Instroom/Doorstroombanen zijn de vroegere Melkertbanen. Bij een ID-baan is de werknemer in dienst van de werkgever. De werkgever ontvangt subsidie voor de werknemer. Mensen die vallen onder de Wet Inschakeling Werkzoekenden zijn in dienst van de Stichting WeerWerk van de dienst Sociale Zaken en Werk van de gemeente Groningen. Zij worden vervolgens gedetacheerd bij een werkgever.