GGD Rotterdam e.o.


Landelijk chlamydia onderzoek ook in de regio Rotterdam

De stichting Soa-bestrijding, GGD Rotterdam en omstreken, Hulpverleningsdienst GGD Groningen, de GGD Oostelijk Zuid-Limburg en de GGD Hart voor Brabant zijn op 1 september een landelijk onderzoek naar Chlamydia gestart. In de regio Rotterdam worden 5250 jongeren van 15 tot en met 29 jaar benaderd om een buisje urine af te staan en een vragenlijst in te vullen. Het onderzoek start op 17 september. Er worden 500 mannen en vrouwen in Krimpen aan den Ijssel benaderd, 1170 in Capelle aan den Ijssel en 825 in Ridderkerk. Rotterdam volgt begin november met 2750 deelnemers.

Chlamydia is de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening in Nederland. Het aantal nieuwe infecties wordt geschat op 60.000 per jaar. Chlamydia kan schadelijk zijn voor de gezondheid en kenmerkend is dat er meestal geen klachten zijn. Door het ontbreken van klachten is het onduidelijk hoe vaak Chlamydia precies voorkomt. Op den duur kan het leiden tot vruchtbaarheidsproblemen en buitenbaarmoederlijke zwangerschappen bij vrouwen en ontstekingen van de bijbal bij mannen. Het is van belang om Chlamydia vroeg op te sporen en te behandelen vanwege de schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Bovendien kan Chlamydia gemakkelijk worden overgedragen aan seksuele partner(s).

Waarom dit onderzoek?
In Amsterdam is een onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van Chlamydia bij mensen van 15 tot 40 jaar in de huisartspraktijk. Bij 3% tot 5% van de onderzochte patiënten werd Chlamydia aangetroffen. Om te achterhalen of deze cijfers ook in de rest van Nederland zo hoog zijn vindt dit gezondheidsonderzoek naar Chlamydia plaats. Ook bekijkt men de haalbaarheid van een onderzoeksmethode waarbij de GGD de regie voert en waarbij de huisarts zoveel mogelijk ontlast wordt.

PILOT Chlamydia
PILOT is een afkorting voor Prevalentie en Interventie Landelijk Onderzoek Testen op Chlamydia. In de regios Rotterdam, Groningen, Heerlen en Tilburg krijgen in totaal 21.000 personen via de regionale GGD een onderzoekspakket thuisgestuurd. Er is een willekeurige steekproef gekozen uit gemeentelijke basisadministratie. Het onderzoekspakket dat deelnemers ontvangen bestaat uit een uitnodigingsbrief, informatiefolder, vragenlijst en een buisje om urine in op te vangen. Dankzij moderne laboratoriumtechnieken is het mogelijk om Chlamydia in de urine te onderzoeken. De materialen worden vervolgens met de gewone post verstuurd aan het laboratorium. Niet in de laatste plaats maakt dit urineonderzoek per post het project uniek in Nederland.

Vragen over het onderzoek in de regio Rotterdam? U kunt bellen naar: (010) 443 88 00. Van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 17.00 uur.
Voor meer informatie surf naar: www.soa.nl