NOS


Ministers beantwoorden publieksvragen bij nos
12-09-2002
Kijkers en luisteraars kunnen via een speciale Prinsjesdagsite van NOS Internet (www.nos.nl) vragen stellen aan de politici in het kabinet-Balkenende. De antwoorden op een aantal vragen zijn op Prinsjesdag, 17 september, te horen in de live-uitzendingen van de NOS op radio en televisie. De NOS radio-uitzending op Radio 1 begint op Prinsjesdag om 13.00 uur. Rob Trip tekent voor de presentatie. Op televisie begint de Prinsjesdaguitzending om 12.30 uur op Nederland 2. De presentatie is in handen van Maartje van Weegen en Job Frieszo.

NOS Televisie
Prinsjesdag 2002 is in twee belangrijke opzichten afwijkend van voorgaande jaren. Het is de eerste Prinsjesdag waarop het nieuwe CDA-VVD-LPF kabinet Balkenende zijn plannen presenteert. En het is de eerste maal dat prinses Máxima na haar huwelijk in februari officieel aanwezig is bij de traditionele derde dinsdag van september. Aan beide feiten wordt in de NOS televisie-uitzending ruim aandacht besteed.

De rechtstreekse Prinsjesdaguitzending van NOS Actueel begint om 12.30 uur. In het eerste half uur is er in het bijzonder aandacht voor prinses Máxima, die als lid van het Koninklijk Huis voor de eerste keer officieel aanwezig zal zijn in de Ridderzaal tijdens het voorlezen van de Troonrede. NOS Actueel staat stil bij de nieuwe rol van de prinses en bij de wijze waarop zij gestalte geeft aan haar inburgering in de Nederlandse samenleving.

Rond de klok van 13.00 uur verslaat Maartje van Weegen vanuit een mobiele studio bij Paleis Noordeinde de rijtoer naar de Ridderzaal. Zij wordt terzijde gestaan door Thijs van Leeuwen, kenner van militaire ceremoniële aangelegenheden.

Rond 13.20 uur wordt overgeschakeld naar de Ridderzaal, waar koningin Beatrix de Troonrede zal voorlezen, de eerste onder verantwoordelijkheid van het kabinet-Balkenende. Aansluitend geeft een aantal journalisten een eerste korte reactie, waarna de terugtocht van de Gouden Koets naar Paleis Noordeinde in beeld wordt gebracht.

Rond 14.15 uur wordt dit gedeelte van de uitzending beëindigd met de traditionele balkonscène op paleis Noordeinde. Direct aansluitend wordt overgeschakeld naar de oude vergaderzaal in de Tweede Kamer, waar de NOS de traditionele 'Prinsjesdag-ontvangst' organiseert. Job Frieszo, chef Haagse redactie van het NOS Journaal en de verslaggevers Pim van Galen en Joost Karhof van Den Haag Vandaag, ontvangen daar allereerst de fractievoorzitters uit de Tweede Kamer, die reageren op de nieuwe plannen voor het komende jaar.

Om 15.00 uur volgt een korte schakeling naar de (nieuwe) vergaderzaal van de Tweede Kamer, waar minister Hans Hoogervorst van Financiën zijn begroting voor het jaar 2003 aan de voorzitter van de Tweede Kamer zal aanbieden. Vanaf 15.15 uur volgt het tweede gedeelte vanuit de oude vergaderzaal. Dan spreekt men met diverse ministers en andere genodigden uit het maatschappelijke leven over de nieuwe Rijksbegroting en de bijbehorende plannen. Ook worden vragen van kijkers voorgelegd, die via NOS Internet zijn binnengekomen.

De uitzending eindigt om 15.55 uur na een afsluitend gesprek met minister-president Jan Peter Balkenende.

Voor auditief gehandicapten (doven en slechthorenden) wordt het Prinsjesdagprogramma ondertiteld. Tussen 12.30 en 14.30 uur is de rijtoer en het voorlezen van de Troonrede door koningin Beatrix tevens te volgen via Nederland 1, maar dan voorzien van een gebarentolk.

NOS Radio
Ook NOS Radio besteedt veel aandacht aan Prinsjesdag. Vanaf 13.00 uur schakelt het Radio 1 Journaal naar Den Haag waar het voorlezen van de Troonrede, het aanbieden van de Miljoenennota en de traditionele rijtoer live te volgen is. Presentator Rob Trip praat vanuit het gebouw van de Tweede Kamer met onder meer minister-president Balkenende, minister Hoogervorst van Financiën en de fractievoorzitters van alle partijen uit de Tweede Kamer over de kabinetsplannen. Ook in de radio-uitzending komen vragen aan bod die luisteraars via NOS Internet hebben gesteld.

Tussen 16.00 en 17.00 uur is er onder leiding van Rob Trip een rondetafelgesprek over het thema economie. Gasten zijn minister Heinsbroek van Economische zaken, minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Lodewijk de Waal, voorzitter van de FNV. De NOS radio-uitzending wordt opgeluisterd met een aantal optredens van stand-up comedian Micha Wertheim. Hij maakt deel uit van Comedytrain, een gezelschap stand-up comedians uit Amsterdam. Wertheim draagt een aantal keren in de uitzending een column voor met als thema's de politiek in het algemeen en Prinsjesdag in het bijzonder. De speciale NOS Radio-uitzending rondom Prinsjesdag duurt tot 17.00 uur. Vanaf dat moment neemt de reguliere uitzending van het Radio 1 Journaal de fakkel weer over. Ook in die uitzending is er tot 19.00 uur ruimschoots aandacht voor al het Prinsjesdagnieuws.

NOS Internet
NOS Internet besteedt net als vorig jaar aandacht aan Prinsjesdag in de vorm van een aparte Prinsjesdagsite op internet. Via www.nos.nl is op deze site allereerst alle informatie te vinden over de Troonrede, de rijtoer, de Miljoenennota en alle (politieke) reacties daarop. De site zal niet alleen informatie in tekst brengen. Bewegende beelden zijn onder meer te zien van de rijtoer en het voorlezen van de Troonrede. Deze beelden blijven ook na Prinsjesdag opvraagbaar. Via de speciale Prinsjesdagsite op NOS Internet kunnen bezoekers vragen stellen aan de nieuwe bewindslieden. Een aantal vragen wordt beantwoord in de live radio- en televisie-uitzendingen van de NOS op Prinsjesdag. Op de site staat ook een korte kennisquiz over de nieuwe ministersploeg van het kabinet-Balkenende. Opvallende uitkomsten komen ook aan de orde in de NOS-uitzendingen. En bezoekers van de site kunnen op Prinsjesdag via www.nos.nl met politici uit Den Haag gaan chatten. De Prinsjesdagsite gaat maandag 16 september online.

Prinsjesdag 2002
NOS Televisie: dinsdag 17 september, 12.30 - 16.00 uur, Nederland 2 NOS Radio: dinsdag 17 september, 13.00 - 17.00 uur, Radio 1 NOS Internet: via www.nos.nl