Hoge Raad der Nederlanden 's-Gravenhage

Hoge Raad doet uitspraak in de zaak van een schietpartij op een school in Veghel

Bron: Hoge Raad der Nederlanden 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 13-09-2002

PERSBERICHT VAN DE GRIFFIER VAN DE HOGE RAAD DER NEDERLANDEN (BUITEN VERANTWOORDELIJKHEID VAN DE HOGE RAAD)

Den Haag, 13 september 2002

Hoge Raad doet uitspraak in de zaak van een schietpartij op een school in Veghel

Op dinsdag 17 september 2002 doet de Hoge Raad (Strafkamer) uitspraak in de zaak nr. 02308/01.

Op 7 december 1999 heeft een toen 17-jarige jongen op zijn school ROC "De Leijgraaf" in Veghel vijf personen neergeschoten. Het ging hem speciaal om een bepaalde medeleerling, maar behalve deze zijn ook vier anderen getroffen. De jongen is zelf voor die feiten vervolgd, maar in de zaak die op 17 september 2002 door de Hoge Raad wordt beslist gaat het om de rol van de vader. Deze heeft cassatieberoep ingesteld tegen zijn veroordeling door het Gerechtshof te 's-Hertogenbosch.

De vraag die bij de behandeling van de zaak door het Gerechtshof speelde, was of de vader, die zijn zoon naar de school had gebracht en hem een geladen vuurwapen had verschaft, als medepleger kon worden beschouwd. Bij arrest van 28 februari 2001 heeft het Hof bewezen geacht dat de vader medepleger was en hem terzake van medeplegen van poging tot moord, medeplegen van poging tot doodslag , meermalen gepleegd en verboden wapenbezit veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaren.

Bij de behandeling van de zaak door het Hof is onder meer aan de orde gesteld of hier sprake was van een eerwraakmotief, zoals door sommige deskundigen werd gesteld doch door een andere werd weersproken.

De zoon heeft verklaringen omtrent de rol van zijn vader afgelegd, inhoudende dat deze hem naar school heeft gebracht en een geladen pistool heeft verschaft en dat hij op aandringen van zijn vader heeft gehandeld om de eer van de familie te redden. Later heeft de zoon andersluidende verklaringen afgelegd.

De uitspraak kan op 17 september 2002, na afloop van de zitting, vanaf 13.00 uur, op vertoon van de perskaart, worden afgehaald bij de receptie van de Hoge Raad, Kazernestraat 52 Den Haag.

Een samenvatting van de uitspraak en de volledige uitspraak worden gepubliceerd op deze website.

NB: In verband met Prinsjesdag is op dinsdag 17 september a.s. de ingang van de Hoge Raad aan de Kazernestraat moeilijk bereikbaar. Houd u daar rekening mee indien u de uitspraak zou willen afhalen!