Gemeente Rotterdam

B en W- bericht 17 september 2002

B en W-berichten geven de besluiten van de vergadering van het college van B en W weer. Bij veel besluiten die als formaliteiten zijn aan te merken, is alleen de essentie weergegeven, bij de meer nieuwswaardige besluiten worden ook de achtergronden van het besluit toegelicht.

Algemene Bestuurlijke Zaken 1. Het college van B. en W. heeft de Burgerzaal beschikbaar gesteld voor het défilé van de Rotterdamse Manège op 28 september a.s. Dit jaar viert de Rotterdamse Manège haar 165-jarig bestaan.

Stedelijke Ontwikkeling en Beheer 1. Het college van B. en W. heeft de beleidsregels Uitvoering antispeculatiebeleid bij vestiging van erfpacht voor nieuwbouwwoningen, zoals door het toenmalige college op 5 maart 2002 vastgesteld, zodanig herzien, dat tegemoet wordt gekomen aan een amendement van de heer Van Gent en aan de toezegging van de toenmalige wethouder Ruimtelijke Ordening en Grondzaken aan de fractie van Leefbaar Rotterdam.
2. Het college van B. en W. heeft de brief aan de gemeenteraad vastgesteld waarin wordt medegedeeld dat de eerste herziening van het bestemmingsplan Gadering onherroepelijk is geworden. Gedeputeerde Staten van Zuid Holland hebben de herziening goedgekeurd. Het beroep dat daartegen was ingesteld is door de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State niet ontvankelijk verklaard.
3. Het college van B. en W. heeft besloten op dit moment geen gebruik te maken van het voorkeursrecht voor de te koop aangeboden bedrijfsruimten aan de Hoogstraat 152/154 en 164. De gemeente heeft in dit gedeelte van de Hoogstraat reeds enige onroerende zaken weten te verwerven en acht dit voorlopig voldoende om ontwikkelingen te initiëren en te sturen in dit blok. 4. Het college van B. en W. heeft besloten tot aankoop van de panden aan de Overschiese Kleiweg nr. 13 en nr. 60. Door deze strategische aankopen creëert de gemeente een gunstige uitgangspositie om gewenste bestemmingen in de Noordrand te kunnen realiseren.
5. Het college van B. en W. heeft besloten een grondkostensubsidie van 971.132,- euro te verlenen aan het Sociaal Fonds Bouwnijverheid voor de bouw van 107 appartementen aan de Vissersdijk (project Steigertoren) in het Laurenskwartier. Verder is besloten om de af te dragen regionale bijdrage voor het Vinex Omslagfonds ad 133.643 euro, ten laste te brengen van de hiervoor gereserveerde gelden voor particuliere
functieveranderingslocaties.
6. Het college van B. en W. heeft de schriftelijke vragen beantwoord van raadslid A.R. dos Santos van de PvdA van 21 augustus jl. over huursubsidie van Rotterdamse burgers.
7. Het college van B. en W. stemt in met de sanering / brutering van Sonnenburgh en verleent de directeur dS+V mandaat om te onderhandelen over een bod van de gemeente als bijdrage in de saneringskosten. Daarbij is door het college een maximum aangegeven.
8. Het college van B. en W. heeft de schriftelijke vragen beantwoord van raadslid B. Madlener van Leefbaar Rotterdam over de zettingsproblematiek van het gebied "Vlek C1" in Prinsenland. 9. Het College van B. en W. heeft besloten de raad voor te stellen het Gemeentelijk Restauratie Uitvoeringsprogramma (GRUP) 2002 vast te stellen. Dit uitvoeringsprogramma is vereist om eigenaren van rijksmonumenten in aanmerking te laten komen voor subsidie. In het GRUP 2002 zijn de volgende monumenten opgenomen: Charloisse Kerksingel 35, Kasteelweg 50, Toepad 67, Admiraliteitskade 94/96, Eendrachtsweg 67 en de Ring 604.

Sociaal Economische Zaken 1. Het college heeft de antwoorden vastgesteld op de vragen die de heer M. Kneepkens (Stadspartij) heeft gesteld over vuilophaal door Roteb en de trambaan in de Vierambachtstraat. 2. Het college heeft besloten om de besturing van het Rotterdamse openbare onderwijs anders in te richten. De rol van bestuur en directie van het openbaar onderwijs verandert. Er komt een centrale directie van de dienst Openbaar Onderwijs (DOOR) die vergaande bestuurlijke bevoegdheden krijgt. De algemeen directeur is voorzitter van de centrale directie en uit dien hoofde aanspreekpunt voor het bestuur en de gemeente. De huidige Bestuurscommissie van het Openbaar Onderwijs Rotterdam (BOOR) wordt omgevormd van een Bestuurscommissie ex art 83 van de Gemeentewet tot een Raad van Toezicht. De algemeen directeur legt aan deze Raad van Toezicht verantwoording af. Er is tot deze reorganisatie besloten, omdat er nu onvoldoende samenhang is in het beleid rond het openbaar onderwijs. Bovendien wordt de huidige BOOR steeds weer met operationele managementvraagstukken geconfronteerd, waardoor het niet mogelijk blijkt om slechts op hoofdlijnen te besturen. 3. Het college van B. en W. heeft aan de Stichting Trafic een subsidie verleend van 18000,- voor het project Rotterdam-Istanbul. Het gaat hierbij om een beeldende kunstuitwisseling tussen Rotterdamse en Turkse kunstenaars en galeries.