Wim van Velzen

Christelijk Democratisch Appel European People's Party European People's Party and European Democrats Group

Persbericht

Ljubljana: EVP-ED richt "Parlementaire Associatie" op met zusterpartijen

Datum: 17 September 2002

Tijdens een bijeenkomst van het bureau van de fractie in de Sloveens hoofdstad Ljubliana heb ik de oprichting aangekondigd van een "Parlementaire Associatie" die de integratie moet bevorderen van parlementsleden van de kandidaat-lidstaten van de EU in de werking van het Europees Parlement.

Er is over deze associatie een overeenkomst bereikt met de voorzitters van de zusterpartijen van de EVP. Europarlementsleden van de EVP-ED-fractie, en meer bepaald zij die deel uitmaken van de relevante gemengde parlementaire comissies, zullen in Straatsburg optreden als gastvrouw of gastheer voor parlementairen van zusterpartijen uit kandidaat-lidstaten, dit in afwachting van de aanduiding van officiële waarnemers wat hopelijk in maart 2003 gebeurt. De Associatie neemt ook deel aan de organisatie van de speciale "uitbreidingszitting" van het Europees Parlement die op 18 november 2002 in Straatsburg plaats vindt.

In het raam van deze "Parlementaire Associatie" zullen, in nauwe samenwerking met het kantoor van de EVP-ED-fractie in Boedapest, informatie- en trainingssessies worden ge-organiseerd voor toekomstige parlementaire medewerkers, teneinde ze vertrouwd te maken met de werking van het EP, zodat ze de integratie kunnen voorbereiden van zowel de officiële waarnemers volgend jaar, als van de europarlementsleden die in 2004 in de nieuwe lidstaten zullen verkozen worden.

De Associatie kan ook ingeschakeld worden ter voorbereiding van referenda over de Europese toetreding in de kandidaat-lidstaten, en bijstand kan verlenen aan de zusterpartijen tijdens de campagnes voor de Europese verkiezingen van 2004
.

Het is dringend tijd iets te ondernemen. Wie wacht tot de officiële waarnemers zijn aangeduid, om parlementairen uit de kandidaat-lidstaten voor te bereiden op hun integratie in het EP, komt te laat!