Technische Universiteit Eindhoven

Agenda / Studium Generale

Woensdag 18 september / lezing mens en machine / Blauwe zaal, auditorium / 11.45 -13.00 uur

Wie vindt wat hij zoekt

Tegenover de computer, altijd onvermoeibaar en accuraat, staat de mens die we allemaal kennen: slordig, snel afgeleid en op zoek naar het antwoord op vragen die hij zelf nog niet helder kan formuleren. Zoeken naar wat je nog niet weet, en dan een machine gebruiken die uitsluitend en precies dat doet wat je vraagt: is die tegenstelling te overbruggen?
Prof. M.M. (Thijs) Chanowski (1930) bespreekt het ontwerp van interfaces die dat kunnen. Interfaces die zodanig op de individuele gebruiker zijn afgestemd dat zij niet alleen het gezochte antwoord, maar ook de ongezochte vondst, dichterbij brengen.

Chanowski begon zijn carrière als musicus en schilder, maar bekeerde zich eind jaren vijftig tot televisie waar hij o.a. de Fabeltjeskrant produceerde. Begin jaren zeventig raakte Chanowski betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe media. In de jaren daarna legde hij in zijn werk steeds meer de nadruk op het scheppen van een interactieve omgeving. In 1990 richtte hij MediaLab BV op. In 1995 werd hij benoemd tot hoogleraar MultiMedia Interactie aan de Universiteit van Amsterdam waar hij in 2001 met emeritaat ging.