Rijksuniversiteit Groningen

03 sep 2002

Nummer 111 3 september 2002

Cursus voor mantelzorgers ontwikkeld

Zorg voor patiënten na een beroerte zware belasting voor thuisfront

Het thuisfront wordt zwaar belast door het overheidsbeleid om patiënten zoveel mogelijk thuis te laten verzorgen. Sociologe Lisette van den Heuvel onderzocht de belasting van mantelzorgers van patiënten die getroffen zijn door een beroerte of een herseninfarct, een zogenaamd Cerebro Vasculair Accident (CVA). Ze ontwikkelde ook een cursus om mantelzorgers beter voor te lichten over het ziektebeeld en hen te leren actiever om te gaan met problemen. "Mantelzorgers ervaren de belasting als zeer zwaar en hebben het gevoel dat ze er alleen voor staan. Ze hebben professionele ondersteuning nodig, anders houden ze het niet vol," zegt Lisette van den Heuvel. Ze promoveert op 18 september aan de Rijksuniversiteit Groningen in de Medische Wetenschappen. Mantelzorgers vragen niet snel om hulp
Meer kennis over verzorging
Rol voor overheid en hulpverleners
Cursus overgenomen door thuiszorg en verzekeraar Curriculum Vitae
Noot voor de pers

Het CVA komt met de toenemende vergrijzing steeds vaker voor. Van de 30.000 mensen die per jaar getroffen worden door een CVA, overleven er 20.000. Daarvan mogen ongeveer 13.000 na verloop van tijd naar huis, waar partners, familieleden of vrienden de zorg overnemen.

Mantelzorgers vragen niet snel om hulp

Ook na hun thuiskomst kampen CVA-patiënten vaak met lichamelijke klachten, zoals gedeeltelijke verlamming, communicatieproblemen en gedragsveranderingen. Voor het thuisfront wordt hierdoor de belasting vaak te zwaar. Van den Heuvel: "Met name wanneer de professionele hulpverlening tekortschiet, bijvoorbeeld als gevolg van de wachtlijsten in de thuiszorg, kunnen deze mantelzorgers last krijgen van burnout-verschijnselen. Ze houden het zorgen niet vol en de patiënt belandt alsnog in het verpleegtehuis."

Van den Heuvel concludeert dat mantelzorgers niet snel om hulp vragen. "Het gaat vaak om oudere mensen die het zorgen heel vanzelfsprekend vinden en zichzelf niet herkennen als mantelzorger. Daardoor zijn ze moeilijk te bereiken, zoals we merkten toen we deelnemers voor dit onderzoek zochten. Ze denken vaak dat ze hun zaken zelf horen op te lossen. Huisartsen hebben nog te weinig oog voor de situatie van de mantelzorger en verwijzen onvoldoende door naar de juiste hulpverleners."

Meer kennis over verzorging

Na het in kaart brengen van de belasting van de mantelzorgers ontwikkelde Van den Heuvel een cursus. Tijdens groepssessies en huisbezoeken kregen de mantelzorgers voorlichting over de gevolgen van de ziekte en de praktische verzorging van de patiënt. het bleek dat de deelnemers vaak onvoldoende wisten over de gevolgen van het CVA. Van den Heuvel: "Eén vrouw vertelde na afloop van de cursus dat ze nu pas begrijpt dat haar man haar niet negeert maar links gewoon niets waarneemt. Verder hebben we vooral veel aandacht besteed aan de manier waarop je hulp kunt zoeken in je directe omgeving, je sociale netwerk. Na de cursus wisten ze duidelijk beter hoe ze de patiënt moeten verzorgen en gaan ze actiever om met hun problemen. Ze vragen vaker om hulp bij mensen in hun sociale netwerk", zegt Van de Heuvel tevreden.

Rol voor overheid en hulpverleners

Met behulp van de cursus kunnen mantelzorgers hun eigen situatie verbeteren. Volgens Van den Heuvel is dat niet voldoende. "Het overheidsbeleid is erop gericht mensen zoveel mogelijk en zo snel mogelijk thuis te laten verzorgen. Dat kan alleen als mantelzorgers de juiste professionele ondersteuning krijgen van de huisarts en van de thuiszorgorganisaties. We moeten zuinig zijn op deze mensen. Nog steeds betekent de aanwezigheid van een mantelzorger vaak dat een patiënt minder thuiszorg krijgt toebedeeld. In feite wordt je gestraft voor het zorgen."

Cursus overgenomen door thuiszorg en verzekeraar

Inmiddels worden de draaiboeken van de cursus door een aantal thuiszorgorganisaties en een verzekeraar in de praktijk toegepast. In aangepaste vorm kan de cursus ook worden gebruikt voor mantelzorgers van andere patiënten. Van den Heuvel zou graag zien dat haar cursus ook wordt gebruikt door de nieuwe Steunpunten Mantelzorg die in het hele land worden opgericht.

Curriculum Vitae

Drs. Lisette van den Heuvel (Nijmegen, 1970) studeerde sociologie in Groningen en verrichte haar promotieonderzoek bij de vakgroep Huisartsgeneeskunde van de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met het Instituut voor Revalidatievraagstukken in Limburg. Ze is sinds 1998 werkzaam als beleidsmedewerker Zorg bij de provincie Zuid-Holland. Van den Heuvel promoveert tot doctor in de Medische Wetenschappen bij prof.dr. B. Meyboom-de Jong en prof.dr. R. Sanderman. Haar onderzoek is gefinancierd door de Nederlandse Hartstichting, de Stichting Onderzoek Ontwikkeling Maatschappelijke Zorg, Zorgverzekeraar Geové RZG, Anoz Zorgverzekeringen en Groene Land Achmea. De titel van het proefschrift luidt: Supporting caregivers of stroke patients. An intervention study.

Noot voor de pers

Nadere informatie: drs. Lisette van den Heuvel, e-mail: l.van.den.heuvel@wanadoo.nl

Afdeling Interne en Externe Betrekkingen, tel. (050)363 54 46.

Promotie

Effectieve ondersteuning voor mantelzorgers van CVA-patiënten

Datum en tijd

woensdag 18 september 2002

Promovendus

mw. E.T.P. van den Heuvel, tel. (070)441 67 29 (werk), tel. (070)390 64 58

Proefschrift

Supporting caregivers of stroke patients. An intervention study

Promotores

prof.dr. B. Meyboom-de Jong en prof.dr. R. Sanderman

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen