Ingezonden persbericht


PERSBERICHT WEEK
38

GRENZEN
VERGRENDELD
Vreemdelingenbeleid na
Prinsjesdag

Jarenlang heeft links Nederland uit solidariteit de grenzen opengesteld voor mensen die om allerlei redenen hier hun toevlucht zochten. De vraag, hoe wij allen met deze stroom zouden moeten omgaan werd als politiek incorrect onder het kleed geveegd. Het nieuwe kabinet van LPF, VVD en CDA stelt nu een scherper en strenger beleid in het vooruitzicht. Hoe zal het vreemdelingenbeleid er de komende jaren uit moeten zien? TUMULT en de Faculteit Rechten van Universiteit Utrecht organiseren een debat op woensdag 18 september in de Lutherse kerk in de
Hamburgerstraat.

Onder leiding van Jan van Leijenhorst, Hoofd Jeugd, Onderwijs en Cultuur bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) debatteren: Hans Werdmölder, socioloog Faculteit Rechten Universiteit Utrecht, Frits Koers, advocaat vreemdelingenrecht Koers & Kruyswijk, en woordvoerders vreemdelingenbeleid in de Tweede Kamer van PvdA, LPF en VVD (allen o.vb).

Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft in Nederland een politiek beleid gedomineerd, dat pal stond voor de zwakkeren in de samenleving. Ook politieke en/of economische vluchtelingen zochten hun heil hier. Er werden niet echt voorwaarden aan hen gesteld ten aanzien van inburgering en dergelijke. Kritische geluiden op dat gebied en signalering van problemen werden afgedaan als ongewenst politiek incorrect en waren feitelijk onbespreekbaar. Pas de laatste jaren zien we in dat het zo niet langer kan gaan. Is Nederland ongemerkt een immigratieland geworden? En zo ja, wilden we dat eigenlijk wel? De discussie is door het optreden van Pim Fortuyn verder opengegooid. De sfeer overheerst dat het afgelopen moet zijn met het te vrijblijvende beleid ten aanzien van vreemdelingen. Het nieuwe kabinet van LPF, VVD en CDA staat een drastisch aangescherpt vreemdelingenbeleid voor. Hoe gaat het werkelijke vreemdelingenbeleid eruit zien - de Miljoenennota is nog door Paars II opgesteld. Is Nederland een immigratieland? En wat is er nodig voor een efficiënt(er) werkende vreemdelingendienst? Hoe gaan we om met de illegale vreemdelingen en de gezinshereniging?

TUMULT& Faculteit Rechtsgeleerdheid, Universiteit Utrecht.

Het debat vindt plaats in de kerk aan de Hamburgerstraat 9 te Utrecht. Aanvang 20.00 uur, Entree ¤ 3,30 /CJP & U-Pas ¤2. Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of <www.TUMULTdebat.nl>.



Ingezonden persbericht