Ministerie van Buitenlandse Zaken


http://www.minbuza.nl

Van Ardenne bij start actie voor kleine koffieboeren

Persbericht
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Datum: 17 september 2002

Van Ardenne bij start actie voor kleine koffieboeren

De koffiesector in veel ontwikkelingslanden is aan achterstallig onderhoud toe; in sommige landen zal zelfs moeten worden overgeschakeld op andere bronnen van inkomsten. Niet alleen overheden, maar ook het internationaal bedrijfsleven kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Staatssecretaris Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) neemt woensdagmorgen in Den Haag een 'reddingsplan voor de koffie' in ontvangst van Novib-directeur Sylvia Borren.

Het reddingsplan maakt deel uit van een grotere campagne van Oxfam/Novib Make Fair Trade en wordt in een aantal landen ter wereld tegelijk gelanceerd. Aanleiding is het feit dat zo'n 25 miljoen kleine koffieboeren en hun gezinnen aan de rand van de afgrond staan vanwege de ingestorte prijzen van hun producten. Tegelijk bereiken de winstpercentages van de belangrijkste koffiemultinationals grote hoogten en verslechtert de kwaliteit van de verhandelde koffie, aldus Novib.

Minister Van Ardenne acht de druk vanuit consument en samenleving om veranderingen teweeg te brengen onmisbaar. Zij hoopt de komende tijd met de betrokken private sector in gesprek te gaan over publiek-private samenwerking waar de koffieboeren structureel beter van worden.

De presentatie van het rapport aan Staatssecretaris Van Ardenne vindt woensdag 18 septmber plaats in de koffie- en theewinkel van Simon Levelt in De Passage aan de Hofweg in Den Haag. Tijd: 09.00 uur.

17 sep 02 17:00