VVD

Nieuws

17 sep 2002 - Eerste reactie VVD op begroting

Begroting in balans, maar meer geld voor veiligheid

De VVD vindt dat het Kabinet met de presentatie van de Rijksbegroting recht doet aan het motto 'Duidelijkheid en Daadkracht'. 'In de begroting is een goede afweging gemaakt tussen het beperken van het begrotingstekort en het kunnen realiseren van het beleid', aldus fractievoorzitter Gerrit Zalm, die waarschuwt voor het doen van extra uitgaven.

Nog meer bezuinigen op de uitgaven om het begrotingstekort weg te werken is maatschappelijk gezien niet gewenst. Tegelijkertijd is een groter begrotingstekort niet acceptabel, omdat het jaren zal kosten de erfenis daarvan weg te werken.

'Pleidooien voor extra budgettaire ruimte doen denken aan het pleiten voor een feestje op de Titanic in plaats van een tijdige koersverandering', aldus Zalm. 'Aangezien de overheid platzak is, in het rood staat, kunnen we beter zo snel mogelijk van koers veranderen.

'Er ligt een pakket maatregelen waarmee de VVD op hoofdlijnen akkoord gaat. Wel pleit fractievoorzitter Zalm voor extra geld voor veiligheid. 'De VVD wil graag sneller beginnen met de intensiveringen. Veiligheid heeft topprioriteit.' De VVD-fractie zal met gedekte voorstellen komen om het budget voor veiligheid te vergroten. Dat betekent dat er geen extra uitgaven worden gedaan, maar dat andere uitgavenposten worden geschrapt.